BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új frontok a spamháborúban

Májusban is folytatódott a képeket tartalmazó kéretlen levelek (spam) arányának csökkenése a Symantec felmérése szerint. A januári csúcsról, amikor az ilyen típusú e-mailek aránya elérte az 52 százalékot a kéretlen üzenetek között, a múlt hónapra 16 százalékra csökkent a részesedésük. Bár a képeket tartalmazó spamek mennyisége csökkent, megnövekedett az olyan kéretlen levelek száma, amelyek a szövegtestben elhelyezett, képekre mutató hivatkozásokat, beágyazott URL-címeket tartalmaznak.

Az e-mail forgalmon belül a spamek aránya nem változott májusban sem az előző hónapokhoz képest, a Symantec jelentése szerint továbbra is 65 százalékos a részesedésük. Míg a szélhámos és csaló spamek aránya márciusban még csak 9 százalék volt, májusra jelentősen megnőtt a részesedésük, elérve a 13 százalékot. Folytatódott az áprilisban már megfigyelhető trend, a 419-es típusú spamek újbóli előretörése. A korábban általában afrikai olaj- és gázipari befektetések lehetőségével csábító levéltípus újabb alfajtáiban mesés karrierlehetőségekkel hitegetik a spammelők a címzetteket. Változott a spamek származási helyének rangsora májusban, Észak-Amerika ugyan megőrizte vezető pozícióját, de a második legtöbb kéretlen e-mail már Európából származik, és a korábbi második Dél-Amerika visszacsúszott a negyedik helyre.

Az elektronikus postafiókokat elözönlő kéretlen levelek nem csupán zavaróak, hanem veszélyesek is lehetnek, hiszen vírusokat és kémprogramokat is tartalmazhatnak, adathalászok „munkáját” is segíthetik, emellett jelentős mennyiségű hasznos postafióktárhelyet vesznek el. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen eszközzel védekeznek a felhasználók a spamküldők támadásai ellen. Jó hír, hogy a védekezés élvonalában magyar termék is található, a PC World 17 spamszűrőt összehasonlító tesztjén a Yellow Cube Kft. által a magyar levelezési szokások alapján kifejlesztett MPP Desktop Professional bizonyult a legjobb megoldásnak. A teszt során mindegyik programnak 5500 levelet kellett megvizsgálnia és eldöntenie, hogy kéretlen levél-e vagy sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.