BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanpiaci elemzés: egyre nagyobb alapterületű otthonok

Az idei év első három hónapját jellemző visszaeső építési kedvet a második negyedévben biztató növekedés váltotta föl. 2008 első félévében végül 11 százalékkal kevesebb lakás kapott építési engedélyt, mint 2007 hasonló időszakában – áll az AL Holding szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A beruházások mérete csökken, a leendő otthonok alapterülete folyamatosan nő, a kislakások építése egyre inkább visszaszorul. Az aktuális lakáskínálat volumene számottevően nem változott, a kerületi megoszlás továbbra is viszonylag állandó –  a legtöbb lakást a XIII. kerületben kínálják.

Az idei első félévben 34 új beruházás értékesítése kezdődött meg, melyekben a fejlesztők 2672 lakást alakítanak ki. Az azonnal beköltözhető otthonok száma (készlet) jelentősen megnövekedett: az eddigi kb. 1500 darab helyett jelenleg több mint 2000 darab eladatlan lakás van a budapesti lakáspiacon.

Míg 2007 egészét tekintve még 17 százalékkal növekedett a budapesti használatba vett lakások száma, 2008 első félévében 24 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest (3080 db-ra). Az időszakon belül az első negyedévet csak enyhe (-2,4%), a második negyedévet erőteljes (-37,1%) visszaesés jellemezte.

Az építkezések az országos átlaghoz képest Budapesten estek vissza a legnagyobb mértékben (-25%) ezen belül a többszintes, többlakásos építkezéseknél 30 százalékos, a lakóparkoknál 34 százalékos a csökkenés.

A vállalkozói lakásépítések országosan is az átlagosnál nagyobb mértékben estek vissza (-22%), ez Budapesten még jelentősebb (- 29%).

A kiadott lakásépítési engedélyek száma ugyanakkor fordított irányban alakult. Az első negyedév erős, 32,1 százalékos csökkenését a második negyedévben bekövetkező biztató növekedés enyhítette, amikor 16,9 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Így összességében 2008 első félévében 11 százalékkal kevesebb lakás kapott építési engedélyt, mint 2007 hasonló időszakában.

A csökkenő projekt méret mellett a leendő otthonok alapterülete tovább nő. Leginkább a kislakások építése szorul vissza: míg egy évvel ezelőtt még a lakások kétharmada 60 m2–nél kisebb volt, ezek a lakások ma már csak 52,3 százalékos részarányt képviselnek. Ez a tendencia a használatba vett lakások alapterületén is megfigyelhető. Míg a 2007 első félévében elkészült otthonok átlagos alapterülete 62,2 m2 volt, addig 2008 hasonló időszakában már 72,2 m2, azaz 10 m2-rel nagyobb, mint egy évvel korábban.

A lakások alapterületének további növekedése várható a jövőben megépülő beruházások esetében. Az egy évvel korábbi 73 m2–rel szemben, 2008 első félévében már átlagosan 80 m2-es lakásokra kértek építési engedélyt a beruházók.

Az AL Holding adatai alapján az aktuális lakáskínálat volumene 2008 nyarán nem mutat számottevő változást: jelenleg 9087 budapesti otthon közül választhatnak az új lakást keresők, ami csupán 0,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban és 1,8 százalékkal kevesebb, mint 2007 év végén volt.

A 2007-es esztendő második felében már mutatott némi visszaesést a lakásvásárlási kedv, jelentős keresletcsökkenés azonban csak 2008 elején jelentkezett. 2008 I. félévében közel 40 százalékkal kevesebb lakást értékesítettek Budapesten, mint 2007. azonos időszakában. A lakáseladások számának visszaesése - III, XXI, XXII kerület kivételével - Budapest valamennyi területét érintette. A negyedéveket külön vizsgálva pozitív változás érzékelhető, hiszen a visszaesés az első negyedévi 43 százalékhoz képest 35 százalékra mérséklődött a második negyedévben.

Az idei első hat hónapban is ugyanúgy a VIII., XI., XIII. és XIV. kerületekben adták el a legtöbb lakást, mint tavaly. Ez nem meglepő, hiszen ezekben a kerületekben található a legnagyobb kínálat. A négy kerület közül háromban átlag alatti a piaci visszaesés: a XIV., XI. és VIII. kerületben az átlag alatt, csupán 23-32 százalékkal csökkent az értékesítések száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.