BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivonul az IKEA Romániából! Itt az indoklás!

Újabb részletek váltak ismertté az Ikea azon döntéséről, amellyel feladta a romániai telephelyét, és a termelést az Egyesült Államokba helyezte át.

 Az eredeti hír (Lásd Világgazdaság: „A drága üzemanyag fékezi a globalizációt”) szerint a rohamosan emelkedő üzemanyag-árak és a piacközelség miatt vált célszerűvé a bútorgyártás áthelyezése Észak-Amerikába. Utóbb kiderült, hogy a döntésben komoly szerepet játszott a többszörösére emelkedő romániai bérszínvonal, ráadásul a helyi fa-ára is megugrott. Amikor az Ikea 1999-ben – részint a Bukovinai erdőségek faállományára alapozva – a Kárpátok vidékén felépítette az üzemét, akkor az országos átlagbérek havi 87 eurós szinten álltak, faipari munkást pedig 56 eurós bérért lehetett kapni.

A rohamos fejlődés nyomán azonban ma már egy éjjeliőrnek kell 300 eurót fizetni havonta, az új viszonyok között a termelés ráfizetésessé vált. Az amerikai Virginia államba telepítendő új üzem emellett számíthat az Észak-Amerikában továbbra is bőséges fa-kínálattal. A telephely-váltás miatt Romániában mintegy 500 főt fog elbocsátani a svéd bútoripari vállalat. Bukaresti lapok először megrökönyödtek a döntés hallatán, nyomban megszóltak olyan hangok, hogy a finn Nokia telefongyár hasonló megfontolások alapján helyezte át a termelését Ruhr-vidékről Erdélybe.

Mint a Bécsben megjelenő Die Presse   beszámol, az országból távozó és oda érkező cégek számának egyenlege egyébként továbbra is pozitív, mert a 21 millió fős piac változatlanul vonzó. Ráadásul folytatódik a gazdasági boom, az idei első negyedévben – az érkező uniós segélyek hatására – újabb rekordot döntött a gazdasági növekedés, amelynek üteme – a már csaknem kínai léptékű – 8,8 százalékra ugrott. Történt ez akkor, amikor a fejlett ipari országok nagy részén úrrá lettek a recessziós félelmek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.