BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége az orosz olaj aranykorának

Vége annak a korszaknak, amikor rekord összegű profitra lehetett szert tenni olaj és gáz értékesítéséből - jelentette ki az orosz pénzügyminiszter.

Vége annak a korszaknak, amikor rekord összegű profitra lehetett szert tenni olaj és gáz értékesítéséből.  Ezt a véleményt hangoztatta Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, aki szerint a 2008-as év valószínűleg az oroszországi olaj- és gáztermelés csúcséve. Oroszország az utóbbi években naponta 1 milliárd dollár bevételre tett szert olaj értékesítéséből, és költségvetése és a gazdasága továbbra is nagymértékben rá van utalva a szénhidrogéntermékek értékesítéséből származó bevételre.

Mihail Kroutyihin, a Rusenergy partnere szerint az orosz költségvetést jelentősen sújtja a globális pénzügyi válság és a recesszió, amely a világpiaci olajár csökkenését idézte elő. "Deficitre számíthatunk, ha az ár 70 dollárra süllyed, legalább is ezt mondja a pénzügyminiszter" - tette hozzá.

A Russia Today angol nyelven sugárzó orosz tévé idézte Gennagyij Smalt, az Orosz Olaj- és Gáziparosok Szövetségének elnökét, aki szerint Oroszország, mint a világ második legnagyobb olaj exportőre, rendkívüli mértékben függ a nemzetközi fogyasztóktól.

"Számos olajvállalatunk jelentős mértékben függ a külföldi hitelfelvételtől. Nincs konkrét adatom, de például a Gazpromnál ez az összeg 40 milliárd dollár körüli, a Rosznyeft esetében pedig szintén 40 milliárd dollár körüli. És mivel Oroszország sokat exportál, ezért az olaj és a gáz tekintetében függünk a nemzetközi fogyasztóktól" - emelte ki a szakmai szövetség elnöke.

A fogyasztás csökkenésének az Egyesült Államokból és Kínából érkező első jelei hatására pedig az olajár 60 barrelre csökkenhet elemzők szerint. Ez viszont ördögi kört idézhetne elő a csökkenő jövedelem és beruházás tekintetében, mivel a termelés megdrágulna Oroszország elhasználódó (kitermelő) mezein.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.