BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OMV, harmadik negyedév: növekedés után profitcsökkenés

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat csütörtökön 453 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 12 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 517 milliónál. Az elemzők 457 millió eurót vártak most.

A negyedévet továbbra is "erős nyersolajár-környezettel" jellemezték a beszámolóban, azonban a nyersanyag negyedéven belül olcsóbbodása "negatív hatással járt" a finomításban, tették hozzá. Az általános gazdasági kilátások miatt a növekedés várhatóan lassul egyes piacokon, de Közép- és Kelet-Európában "eddig nem tapasztaltunk jelentős hatást az olaj- és a gázkeresletre", írták.

Egy romániai finomító 160 millió eurós értékcsökkentését, továbbá ausztriai és németországi átalakítási költségeket nem számolva, azaz egyszeri tételek nélkül a kisebbségi részesedések nélküli adózott eredmény 14 százalékkal 557 millió euróra nőtt - az elemzők csak 531 millióra számítottak -, ebben sokat segített, hogy a román Petrom hozzájárulása az üzemi eredményhez 93 százalékkal 347 millió euróra nőtt.

Az üzemi eredmény csoportszinten 17 százalékkal 723 millió euróra gyarapodott 619 millióhoz képest. A csoport bevétele 33 százalékkal 6,852 milliárd euróra gyarapodott 5,139 milliárdhoz képest.

A második negyedévben az OMV-nek 684 millió eurós adózott eredménye volt kisebbségi részesedések nélkül, 66 százalékkal több a tavalyi második negyedévi 411 negyedévi milliónál. Az első negyedévben 446 millió eurós adózott eredménye volt, 34 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A csoport bevétele a második negyedben 52 százalékkal 6,965 milliárd euróra nőtt, az első negyedévben a bevétel 30 százalékkal 5,955 milliárd euróra gyarapodott. A tavalyi gyengélkedés után a román Petrom az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 104 százalékkal többel, 277 millió euróval, a második negyedévben ennél kevesebbel, de mindenesetre a tavalyinál jóval többel, 238 millió euróval járult hozzá az üzemi eredményhez.

Az első félévben az OMV olajfinomítói 11,81 millió tonna kőolajat dolgoztak fel, 3 százalékkal többet az egy évvel korábban, a termékértékesítés 6 százalékkal 11,11 millió tonnára nőtt, ezen belül a benzinkutaknál nem változott. A második negyedben a finomítói haszonrés nőtt, a vegyipari haszonrés csökkent az egy évvel korábbihoz képest, éppen fordítva, mint az első negyedévben. Az OMV olaj- és földgázkitermelése összességében 2 százalékkal csökkent az első félévben, átlagosan napi 316 ezer hordó kőolaj-egyenértékre. Az olajtermelés 2 százalékkal nőtt, a földgáztermelés 5 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.