BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kkv-k a felelősek a gazdaság gyengeségéért?

A magyar gazdaság alapvető gondjai nagy részben a kisebb vállalkozástípusok alacsony hatékonyságára vezethetők vissza.

Ebben a szegmensben még nem történt meg a sikeres működéshez szükséges átalakulás az utóbbi két évtizedben. Csak a külföldi érdekeltségű vállalatok végeznek érdemben kutató-fejlesztő tevékenységet, és általánosságban is a beáramló tőke jelentette a hajtómotort a magyar növekedéshez – mutatta be vizsgálatának főbb eredményeit Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója.

Szerinte nem is iker-, hanem négyes deficittel küzdünk, a jól ismert államháztartási és fizetési mérlegbeli hiány mellett a gazdasági teljesítményhiány és a tudásmérleg terén is rosszul állunk.

Utóbbival arra utal, hogy a külföldről vásárolt termékekben rejlő és az exportált termékekben lévő tudástartalom jócskán eltér a külföldi javára. Igaz, a high-tech termékek exportjában nagyon jó helyen állunk nemzetközi összehasonlításban, de annak behozatalában is a lista elején vagyunk.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.