BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

New York Times: Gyurcsány szavaival ellentétesen szerződött

A The New York Times által idézett elemzők szerint Magyarország, amelyet máris Oroszország egyik legszorosabb szövetségesének tartanak Közép-Európában, két olyan energiaszerződést írt alá, amelyek az eddiginél még függőbbé teszik Oroszországtól földgáz tekintetében.

Az amerikai lap elemzője úgy véli, a szerződések ellentétben állnak Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök azon állításával, miszerint ő az Európai Unió által támogatott Nabucco csővezeték szilárd híve.

A New York Times emlékeztet arra, Gyurcsány Ferenc csaknem két évvel ezelőtt beleegyezett abba, hogy támogatja a Gazprom tervét a Déli Áramlat megépítésére, azt hangoztatva, nem lát konfliktust a Nabucco és a Déli Áramlat párhuzamos támogatásában.

A lap szerzője szerint Oroszország számára a Déli Áramlat csökkentené az Ukrajnától való függőséget, amely folyamatos politikai konfliktusok forrása Moszkvában. A csővezeték emellett hosszú távú orosz energiaszerződésekbe zárná be a közép- és dél-európai országokat, amelyek így nem diverzifikálhatják beszerzési forrásaikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.