BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán Oroszországot megkerülve exportálna gázt Európába

Irán tervei szerint Irakon, Szirián és a Földközi-tengeren keresztül exportál földgázt Európába - közölte az iszlám köztársaság olajügyi minisztere szerdán Damaszkuszban.

Ily módon jutna el az iráni földgáz Görögországba és Olaszországba - fejtegette Gholam-Hosszein Nozari. Teherán úgy döntött, hogy a "perzsa csővezeték" projektet választja az Európába irányuló földgázexport útvonalául, miközben az Európai Unió alternatív beszerzési forrásokat igyekszik feltárni – írja a RIA Novosztyi.

"Reméljük, hogy a projektet sikerül szíriai segítséggel megvalósítani" - idézte Nozarit az iráni televízió. Az miniszter szerint Teherán jelenleg tárgyalásokat folytat a projektről európai partnereivel.

A perzsa csővezeték projekt egy 3 300 kilométer hosszú szállítórendszer megépítését foglalja magába. A vezeték Iránból indulva Törökországon keresztül, Görögországon és Olaszországon át jut el Európába. A várakozások szerint 2014-től kezdi meg működését a vezeték, amelynek csak 1 800 kilométeres, iráni szakasza 7 milliárd dolláros költséggel épülhet meg. A vezeték leendő építője egyben a tulajdonos is lesz, Irán egy hazai és egy külföldi konzorciumot bízna meg a feladattal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.