BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak ellenőrzéssel jár vissza az áfa

Jogvesztő határidőt szabott a kormány a visszaigénylésekre

Önellenőrzés benyújtásával kérhetik vissza a vállalkozások azt az áfát, amelynek a levonását a 2005. december 31-ig hatályos, ám az Európai Bíróság által ez év április 23-án visszamenőlegesen is felülbírált magyar jogszabályok nem tették lehetővé.

Bár a Világgazdaságnak megszólaló szakemberek szerint nem valószínű, hogy az áfát visszaigénylő cégeknél valójában sor kerülne helyszíni vizsgálatokra, a jogszabályok szerint erre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak minden lehetősége megvan.

A T. Ház hétfőn, az adócsomag keretében fogadta el az áfa visszatérítéséről szóló passzusokat, ezek szerint az állam az alapkamat mértékével fejeli meg a korábban levonni nem engedett összeget, a kérelem benyújtására azonban csak 180 nap áll a vállalkozások rendelkezésére.

E két kitétel a szakértők szerint aggályos, hiszen a költségvetés javára szolgáló „könnyítéseknek” nincs valós jogi alapjuk.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.