BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva az EU-t fenyegeti és az ukrán gázvezetéket szerelné

Oroszország kész részt venni és részben finanszírozni Ukrajna földgázcsővezeték-rendszerének korszerűsítését - jelentette ki az orosz energiaügyi miniszter.

Szergej Smatko a RIA Novosztyinak úgy fogalmazott: "azt hallottam, hogy az ukrán miniszterelnök 5-6 milliárd euróra becsüli a költséget. A mi becsléseink szerint ez az összeg kétszer annyi lenne". Smatko leszögezte, hogy Oroszország nem szándékozik csatlakozni a március 23-án aláírt, az ukrán földgázcsővezeték korszerűsítéséről szóló ukrán-EU deklarációhoz.

Mint mondta, ez kétoldalú megállapodás, ezért nem látja értelmét a csatlakozásnak. Az EU és Moszkva között feszültté vált a viszony az említett nyilatkozat kapcsán. Az orosz fél az uniós kapcsolatok felülvizsgálatával, sőt, a gázár emelésével fenyegetett arra az esetre, ha nem vonják be a folyamatba.

Ezzel párhuzamosan Tyimosenko ukrán elnök a Delo lap keddi számának nyilatkozva megismételte, hogy az ukrán kormányfő által Oroszországgal januárban aláirt gázszállítási szerződések "kedvezőtlenek", ezért azok újratárgyalását sürgette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.