BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Historikus épületből modern irodaház készül

Modern irodaházakról magas, kocka alakú, üvegborítású épületek juthatnak elsőként eszünkbe. Egy hatékony, a kor minden követelményének megfelelő, élhető irodaház azonban létrejöhet régi épületek felújításával, építészeti értékek megőrzésével is. Jó példa erre a Budán, a II. és III. kerület találkozásánál épülő Bécsi Corner.

Egy rehabilitációs projekt során elavult épületek felújításával, meglévő, vagy merőben új funkciókat hatékonyan kiszolgáló épületeket hoz létre az ingatlanfejlesztő. A helyreállításnak több haszonélvezője van. Az épület használói modern épületben, illetve környezetben vehetik igénybe az új funkciókat.

A városképet lerontó, műszakilag és esztétikailag elavult épületek felújítása a környéken élők számára is előnyökkel jár, ami a környező ingatlanárak emelkedésben is megjelenik. A renoválással – ha védett épületről van szó – a fejlesztő építészeti, városképi értékeket is megőriz.

 A Szépvölgyi út, Bécsi út, Lajos utca által közrefogott területen épülő  irodaház fejlesztése során több – köztük műemlékvédelem alatt álló – régi épület kerül felújításra, melyek egy új épületszárnnyal kiegészülve 7.300 négyzetméternyi „A” kategóriás irodának, illetve 3.300 négyzetméternyi vendéglátó és kereskedelmi területnek adnak helyet. „A tervezés során kihívást jelentett a régi, historikus épületek és az új épületszárny közötti harmonikus kapcsolat kialakítása.

Az irodaház legnagyobb régi szárnya a hajdani Lajos utcai Községi Elemi Népiskola épülete. Az U-alaprajzú, klasszicista iskola 1875-76 között épült.

A homlokzata nyers tégla burkolatú, ami eredeti állapotában, mintázatában renoválásra kerül. Az iskola belseje teljesen megújul, 4 szinten több mint 5.500 négyzetméter korszerű területet biztosítva. Az iskolaépülethez a Lajos utcai fronton kapcsolódó új épületszárny szintén irodafunkciót lát el.

Az új épület tömegében, homlokzati burkolatában, színeiben teljesen illeszkedik az iskolához. Az új szárny 6 szintjén 4200 négyzetméternyi iroda- és kereskedelmi kerül kialakításra.

Az épület legnagyobb historikus építészeti értékét az 1730-as években épült barokk Serház adja. A Bécsi útra néző, kétszintes épület korának egyik legelőkelőbb háza volt, 1955-ben nyilvánították műemlékké. A Serház mellett álló két, az eredeti állapotoknak megfelelően újraépített földszintes épületben kap helyet egy étterem.

A Bécsi útra néző épületek még a környék eredeti, 18. századi, kisvárosias utcaképet őrzik, ami helyenként ma is látható a Bécsi úton. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.