BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katapult: íme egy hiper-optimista jelentés

Ha nem lett volna még elég a vevők vakításából, az Intel is hiper-optimista gyorsjelentést tett közzé a zárás után, aminek hatására a részvényt 7 százalékkal tépték az elektronikus kereskedésben – írja a Cashline iránytűje.

A cég a várakozásokat felülmúló profitról számolt be: tisztítva az EU bírságtól (amelyet versenyellenes akcióiért kapott), részvényenként 18 centes eredményt könyvelt el a második negyedévben a várt 7 centtel szemben, és az árbevétele is jobb lett pár százalékkal. Az ázsiai értékesítések 21 százalékkal, az amerikai 12 százalékkal nőttek, míg az európai eladások 9 százalékkal visszaestek.

Ami viszont nagyon felvillanyozta a szereplőket, hogy a cég az aktuális (harmadik) negyedévre a várakozásoknál 10 százalékkal magasabb árbevételt jelzett előre és erősödő második félévre számít. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a megrendelés állomány jelentős része iskolai, s így állami beruházáshoz kapcsolódik: köztudottan az Obama kormány állami szerepvállalásának fő területe a számítástechnika és infrastruktúra. Tehát ugyan az Intel eredménye átmenetileg még fokozhatja a piaci hangulatot, de vajmi keveset mond el a reálgazdaság kilátásairól és buktatóiról – fogalmaz a Cashline.

Elhúzódhat az amerikai gazdaság talpra állása az egyik regionális Fed elnök szerint! Thomas Hoenig szerint a recessziónak már majdnem vége van, közel válság aljához, ugyanakkor nem lehet "V" alakú visszapattanásra számítani, lassú folyamat lesz, míg rendeződnek a gazdaság fundamentumai, csak 2011-ben térhet vissza az USA gazdasága egy egészségesebb növekedési pályára. Viszont az inflációt nem lehet szem elől téveszteni, kalkulálni kell vele, hisz 4-5 éves távon már problémákat okozhat.

Ennek érdekében a Fednek be kell indítania majd a kamatemeléseket, amikor már látszódnak a gazdasági stabilizáció jelei, és egy olyan elfogadható szintet kell belőni (értéket viszont nem tudott hozzárendelni), amely egyensúlyt teremthet mind a monetáris, mind a fiskális politika számára, hisz a jelenlegi zéró közeli irányadó kamatráta közel sem nevezhető egészségesnek hosszabb távon.

Mindenesetre egyre inkább érezhető a piaci szereplőkön, hogy várnának valamilyen iránymutatást a Fedtől az úgynevezett kiszállási stratégiát illetően, valamint a kamatszint alakulásával kapcsolatban, de egyelőre az amerikai jegybank kivárásra "játszik"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.