BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság ront az egészségen

Eredményesebb a szív-ér megbetegedések kezelése, de sereghajtók vagyunk az élettartamot tekintve

A gazdasági válság elősegítheti a szívbetegségek kialakulását. Szakemberek szerint ha az 1989-es társadalmi krízis megmutatkozott a halálozás emelkedésében, ha egy földrengés is befolyásolja a szívinfarktusok számának az emelkedését, elképzelhető, hogy a jelenlegi válság sem múlik el nyomtalanul. Ezért átmeneti romlással kalkulálnak a megbetegedések számában, illetve a javulás ütemének lassulására számítanak.

A szív- és érrendszeri betegségek világviszonylatban évtizedek óta vezető halálokként szerepelnek. Az Európai Unió átlagához képest Magyarországon a koszorúér-betegség által okozott halálozás két és félszeres. Hazánk nemzetközi összehasonlításban a halandóságot, illetve a születéskor várható élettartamot tekintve mindig a „sereghajtók” közé tartozott, amely elsősorban az ország gazdasági elmaradottságával magyarázható – állítja Józan Péter, az MTA Demográfiai Bizottságának elnöke.

Tovább rontotta a helyzetet, hogy a rendszerváltozást megelőző évtizedekben a „zsákutcás modernizáció mellékhatásaként” emelkedett a felnőtthalandóság, a várható élettartam valamelyest csökkent.

A fordulat éve 1994 volt, amikor a halálozások száma az 1993. évi 150 ezerről 2008-ra 130 ezerre csökkent, a születéskor várható élettartam pedig átlagosan közel 4,3 évvel emelkedett. Az életkilátásokat tekintve hazánk megkezdte a felzárkózást az Európai Unióhoz, másfél-két évtized alatt a várható élettartam elérheti a jelenlegi uniós átlagszintet. A 4,3 év élettartam-hosszabbodás felét a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében elért eredmények adják.

Az egészségtudatos magatartás terjedését illetően azonban vegyesek a tapasztalatok. Megnőtt az egészség megőrzését segítő élelmiszerek fogyasztása, de a veszélyesen magas kalóriafogyasztás lényegében változatlan maradt. Számítások szerint Magyarországon évenként mintegy 25-27 ezer ember azért hal meg, mert hosszú éveken keresztül cigarettázott. A férfiak körében az utóbbi évtizedet tekintve stagnált a dohányzók száma, a nők esetében – különös tekintettel a fiatalabb korosztályra – azonban nagymértékű az emelkedés. Az alkoholizmus túlnyomórészt a férfi népességben pusztít, évente közel 15 ezer ember halálát okozza. Az áldozatok főleg alacsony iskolai végzettségű, kétkezi munkások, akik nagy mennyiségű, az egészségre kiváltképpen ártalmas alkoholos italt fogyasztanak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.