BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MVM már kifizette az osztalék mintegy felét

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a tavalyi év után járó közel 40 milliárd forint osztalék mintegy felét már kifizette; az osztalékalapról a társaság 2009. május 28-án megtartott éves rendes közgyűlésén döntöttek a tulajdonosok

A csaknem 100 százalékban állami tulajdonban lévő MVM egy kisrészvényese, egyetlen darab részvény birtokosa, a bíróságon megtámadott több közgyűlési határozatot, aminek alapján a bíróság az osztalék kifizetését - előzetes intézkedéskén - felfüggesztette. Az MVM az intézkedés ellen panasszal él, egyebek között azért, mert a végzés kihirdetését megelőzően az MVM nem ismertethette álláspontját, és az eljárásban nem kértek az MVM-től sem dokumentumokat, sem a döntések szakmai indokát. A bíróság egyébként az első tárgyalási napot 2010 januárjára tűzte ki.

A Fővárosi Bíróság sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint, amelyben a felperes neve a kezdőbetűivel szerepel, csak annyi derül ki, hogy M.J. a keresetében több közgyűlési, igazgatóság és felügyelő bizottsági határozat bírósági felülvizsgálatát és azok hatályon kívül helyezését kérte.

Az MVM nem konszolidált adózott nyeresége 2008-ban 33,653 milliárd forint volt, és az osztalékalaphoz igénybe vettek 5,2 milliárd forintot az eredménytartalékból is, így lett az osztalék nagysága 38,81 milliárd forint.

 

Mátravölgyi János kisrészvényes a jogorvoslat iránti kérelem indokait firtató kérdésre az MTI-nek nem kívánt válaszolni. Annyit mondott, hogy a jövő héten lesz elérhető.

Az MVM tájékoztatása szerint a kisrészvényes korábban bejelentést tett arról, hogy a tulajdonában lévő egy darab MVM részvényt a System Consulting részére értékesíteni kívánja. Ezt a kérést az MVM 2009. július 16-i rendkívüli közgyűlésén a többségi állami tulajdonos előterjesztésére elvetették. Az MVM megjegyezte, hogy a System Consulting az MVM csoport több tagjával áll jogvitában, és ezekben az MVM jelentős összegeket követel. A System Consulting Kapolyi László magyar üzletember tulajdonában van.

Az MVM közlése szerint az éves közgyűlést - éppen számos jogvita miatt - nagy gondossággal készítették elő. A társaság könyvvizsgálója, az Ernst & Young az éves beszámolót záradék nélkül hitelesítette, ami azt jelenti: nem talált olyan elemet a könyvvizsgálat során, ami jogszabályba, vagy a prudens gazdálkodás követelményeibe ütközne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.