BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több szülő adná gyerekét az új infuenza elleni tesztoltásra

Többszörös volt a túljelentkezés az újinfluenza elleni tesztoltásra - hangzott el az RTL híradójában.

Bár gyerekeken csak a hónap végén kezdik tesztelni az új vakcinát, szülők is egyre többen jelentkeznek, hogy gyerekük részt vehessen a tesztelésben. A gyártó cég szerint a vakcina egyáltalán nem veszélyes, de mindenkire kötnek felelősségbiztosítást.

Németh Zsolt, a vakcinát gyártó cég, az Omninvest szóvivője felhívta a figyelmet: a vizsgálat nem embereken végzett kísérlet, az oltóanyag végigment már számos minőségellenőrzési és más vizsgálaton, és sikerült igazolni az ártalmatlanságát állatoknál. Mellékhatásként maximum az oltás helyén egy kis pirosságra, illetve duzzanatra számítanak, de azért mindenkivel kötnek felelősségbiztosítást. Ez abban az esetben fizet, ha valakinél komolyabb mellékhatás jelentkezne - számol be a Független Hírügynökség.

Most felnőtteknek adják be, gyerekeken csak azután kezdik tesztelni, ha már tudják, milyen hatása és milyen mellékhatása volt a szernek a felnőtteken. Ez csak augusztus végére várható, de már most egyre több szülő érdeklődik a tesztoltás iránt. A vakcinát nem adják be minden jelentkezőnek.

Összesen 60 gyereket oltanak be. A gyermek legalább három hónapos kell, hogy legyen, nem lehet semmilyen krónikus betegsége és semmilyen fertőzése. A gyerekek csak szülői engedéllyel kaphatnak az új vakcinából, amely után az eljárás ugyanaz, mint a felnőtteknél. A védőoltás beadása után 21 nappal újból elvégzik a vizsgálatokat, és abból látszik majd, hogy megfelelő-e a védőhatás - mondta az RTL-nek Falus Ferenc, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos szerint most még nagyon enyhe Magyarországon az influenza, napi 3-5 új beteget találnak. Járvány akkor lesz, ha naponta legalább 3 ezren kapják el az A/H1N1 vírust.

Még egy uniós országban sincs influenzajárvány, így bőven van idő a magyarországi oltási kampány előkészítésére és lebonyolítására – szögezte le a Világgazdaság kérdésére Falus Ferenc országos tiszti főorvos.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.