BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptember közepén zárul az új influenza vakcina klinikai vizsgálata

Holnap rendkívüli ülésen tárgyal a hazai pandémiás előkészületekről a parlament egészségügyi bizottsága. Jól halad a hazai vakcina gyártás, a cég csak a hazai igények teljesítése után ad el belőle külföldnek.

A hazai vakcina klinikai vizsgálatai szeptember közepén záródnak, október elején kezdődik a 4 millió adag oltóanyag kiszállítása, az erről szóló szerződés végső előkészítés alatt áll. A multinacionális gyártók szerint öt-hat héten belül ugyan jelentősebb menynyiségű oltóanyag állhat már rendelkezésre, de a korábban becsült heti 94 millió adagnál 50-75 százalékkal kevesebb az oltóanyag gyártásához alkalmas vírustörzs. Ez várható volt, hiszen az új influenzavírus-törzs lassabban tenyészik ki a szezonális influenzavírusnál - mondta Jakab Zsuzsanna, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ főigazgatója.

Ám Magyarország - egy sajátos technológia alkalmazása miatt - kivételes helyzetben van. A hazai vakcina ugyanis inaktivált teljes vírust tartalmaz, amely kiváló hatékonyságú készítmény, más gyártók nem ilyen technológiát alkalmaznak - mondta a VG- online kérdésére Németh Zsolt, a gyártó Omninvest Kft. szóvivője. Egyébként az előre meghatározott ütemterv szerint folyik a gyártás és az engedélyeztetés - tette hozzá A magyar államnak előre láthatólag 4 millió dózist szállítanak, az erről rendelkező szerződés a végső előkészítési fázisban van. A szóvivő szerint a vakcina kiszállítása az Országos Tisztiorvosi Hivatal terve alapján október legelején kezdődik. A amennyiben megrendelés érkezik a gyógyszer-nagykereskedőktől, úgy nekik is szállítanak.

Megtudtuk azt is, hogy szeptember közepére várható a klinikai vizsgálatok lezárása, az Országos Gyógyszerészeti Intézet forgalomba hozatali engedélye pedig szeptember végére várható. A hazai szükségleteken kívül több külföldi megrendelése van a magyar oltóanyaggyártó cégnek, ám azok kielégítésére a hazai szükséglet biztosítása után kerülhet sor - jelentette ki Németh Zsolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.