BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klaszterbe tömörülnek Törökbálinton

Hat tagra bővült 6 tagra bővült a törökbálinti székhelyű BDM (Business Destination Management) Klaszter, miután csatlakozott hozzá a Törökbálinti Városfejlesztő Zrt. is. A tagok reményei szerint idővel 20-25 tagúvá bővül a klaszter. Úgy látják ugyanis, hogy a válság idején ez a fajta szerveződés is segítheti a tagok jobb boldogulását.

Az immár hat tagúra bővült BDM gazdasági hálózat célja, hogy Magyarország egyik üzletileg legvonzóbb mikro-régiójában elősegítse a helyi vállalkozások folyamatosan változó üzleti érdekeinek és igényeinek összehangolását, s egyesítse a térség szellemi és kapcsolati tőkéjét.

A Törökbálinton és környékén működő mikro-, kis- és középvállalkozások együttműködését elősegítő klaszter az idén áprilistól az EU társfinanszírozásában,  közel 26 millió forintos támogatással, egy évre vonatkozó projektet valósít meg a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében.

A projekt célja, hogy a klasztertagok és az önkormányzatok közötti, illetve más szervezetekkel való kapcsolat megerősödjön, egyesítsék az adott területen meglévő szellemi és kapcsolati tőkét, valamint a vállalkozások üzleti érdekeit hatékonyan érvényesítsék.


A klaszter hosszú távú működése révén megvalósulhat Budapest centralizációs hatásának ellensúlyozása, hiszen beruházások szempontjából a Közép-magyarországi Régió, ezen belül a törökbálinti térség eddig is vonzó célállomás volt, és az ingatlanfejlesztések jelentős része is – Budapest mellett – a Budaörs-Biatorbágy-Törökbálint területre koncentrálódik.

Ellentétben sok más klaszterrel, a BDM elsősorban nem ágazati összefogást kezdeményezett, hanem az adott földrajzi terület gazdasági egységeinek, valamint a helyi önkormányzat és a szervezetek, intézmények együttműködéséből fakadó, főként üzleti érdekérvényesítési előnyök elérését és tartós fenntartását célozta meg - mutat rá a klaszter által kiadott közlemény.

Ennek keretében a vállalkozások folyamatos, naprakész információhoz juthatnak az önkormányzattól a várható fejlesztésekről, a befizetett iparűzési adó felhasználásáról, megismerkedhetnek a térségbe érkező új vállalkozásokkal, a vállalkozói klub és egyéb rendezvények során hatékonyabbá válhat a közös érdekek és igények felmérése. A klaszter egyértelmű célja az is, hogy a helyi beruházásokban, fejlesztésekben előtérbe helyezze a helyi vállalkozók szerepkörét, megismertesse a cégeket egymással.

A 2008-ban megalapított BDM Klaszter tagdíjakból és a pályázaton elnyert támogatásból az adminisztrációs, akció- és eseményszervező, valamint tanácsadói feladatok mellett az üzleti tevékenységhez kapcsolódó forráslehetőségeket feltáró – főként a BDM saját weboldalán megtalálható – információszolgáltatással is segíti a tagokat, akik folyamatos fejlődés esetén további uniós pályázati támogatásra is.

A BDM Klaszter tanulmányi utakat is szervez (például októberben Salzburgba), ahol a tagok a kölcsönös know-how átadás révén közelebbről megismerkedhetnek más hasonló szerveződésekkel.

A rendszer nyújtotta kedvezmények mellett a klaszter népszerűsíti az üzleti környezethez kapcsolódó környezettudatos szemléletmódot, a CSR (társadalmi szerepvállalás) programokat, illetve feltérképezi és közvetíti a humán erőforrás igényeket a vállalkozások között, ezzel is hozzájárulva a térség foglalkoztatottságának javításához.

A BDM Klaszter jövőképéhez az is hozzátartozik, hogy aktív szereplője kíván lenni például a Budapest vonzáskörzetéhez is kapcsolódó Pólus program koncepciónak, amelynek fő stratégiai célja a helyi vállalkozások gazdaságfejlesztési akcióinak ösztönzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.