BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dollárszázmilliárdok SMS-ből

Nem gondolták volna a skandináv fejlesztők, hogy ekkora üzlet lesz a 90-es évek ötletéből. A világ mobilipara nem kevesebb, mint 130 milliárd dollárt kasszírozhatott tavaly a rövid szöveges üzenetekből, közismert mozaikszavas változatából az SMS-ből. Ráadásul a legfrissebb kutatások sem lohasztják a szolgáltatói kedvet, ez a bevételi mutató az amerikai Portioresearch legutóbbi elemzése szerint 2013 végén elérheti a 224 milliárd dollárt. Tehát még egy ideig egyértelműen az SMS a király a mobil-adatátviteli szolgáltatásokban. Pedig már itt dübörögnek az okosabbnál okosabb telefonok, amelyek ontják magukból az elektronikus leveleket. Bizonyára nem hiába, de a dolog a szöveges üzenetek egyszerűségében, de főleg az olcsóságában is rejlik. Sőt, a legmániákusabb SMS-ezők saját, még jobban egyszerűsített alfanumerikus nyelvezetet használnak a kommunikáció gyorsítása érdekében. Még az USA-ban is, ahol a mobil indulása idején még meglehetősen elterjedt volt a személyhívók használata, az ügyfelek gyorsan felzárkóztak, s ma már kétszer annyi SMS-t küldenek egy hónapban, mint az európai mobil-előfizetők. A valódi rekorderek azonban a filippínók havi 755 darabos átlaggal.

Amire tehát bizton támaszkodhatnak a szolgáltatók, hogy az üzenetküldés műfaja négy év múlva is a nem hangalapú szolgáltatásokból származó bevétel 60 százalékát adja, utóbbinak pedig az 55 százaléka ered majd az SMS-ekből. A mobil-adatszolgáltatás pedig az operátorok bevételének általában a 25-30 százalékát jelenti majd, hogy tovább folytassuk a számáradatot, ez akkor azt is jelenti, hogy az SMS-ekből termelhetik meg a szolgáltatók teljes bevételüknek a 17 százalékát. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.