BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó lenne már továbblépni

A közbeszerzési eljárásokat jövő évtől Magyarországon is kötelező lesz elektronikus úton lebonyolítani. Ennek érdekében azonban tényleges előrelépés egyelőre nem következett be. Ennél is nagyobb baj, hogy az e-közbeszerzésnek még igazi „gazdája” sincs, nemhogy koncepciója – ezt állapította meg a Közbeszerzések Tanácsa parlamenti beszámolójában. Emlékeztetnek arra is, hogy az elmúlt tíz évben számos kísérlet történt az e-közbeszerzés bevezetésére, de csupán tényleges eredményt nem hozó rendeletek, határozatok születtek.


Lehangoló megállapítások ezek, mint ahogy mostanában lehangoló tanulmányozni a nemzetközi infokommunikációs felméréseket, ahol évekkel ezelőtt Magyarországot még előkelő helyeken emlegették. Sőt ma már régiós összehasonlításban sem tartozunk a bezzeg példák közé. A rendszerváltás utáni fejlődésnek évekkel később nekilódult Bulgária ma nálunk jóval előrébb tart a széles sávú hálózatok kiépítettsége és minősége szempontjából. Pedig ma már közel sem a Commodore gépek korszakát éljük, amikor a számítógépek jól elvoltak magukban is. Igaz, akkor a szűk professzionális felhasználói körön kívül a nagy többség inkább játékra használta őket.

Ma már azonban a mindennapjaink jóval szervesebb része lehetne az infokommunikáció és a ráépülő számos hasznos szolgáltatás. Természetesen vannak jó példák is, egy-egy kampányszerű projektből lassan-lassan épülget a hazai világhálós társadalom is, de a közbeszerzéshez hasonlóan nem egy jól átgondolt stratégia mentén, hanem többnyire ad hoc.


A miért ígyre mindig van kézenfekvő válasz, hol a pénz hiányzik, hol a megfelelő tudás. Mint a digitális írástudás készségét növelő országos TITAN program kapcsán megtudtuk, okos dologra még a pénzt sem nehéz előteremteni, ott csupán a megfelelő intézményi koordináció hiányzik. Pedig jó példákért, a szervezésben hasznosítható információkért most már nem kellene a világvégére menni, a kelet-közép-európai térség többi országában valahogy jobban megtanulták a leckét. Még jó, hogy innovációs készségünk nem lankad, ötletekben sincs hiány, mint amelyekről mostani számunkban többet is olvashatnak. Sőt egyes elképzelésekkel mi magunk mehetünk a világ másik végére üzletelni, feltéve, ha megvannak hozzá a feltételek. Ahogy az egyik hazai technológiai cég vezetője nemrégiben megfogalmazta: önmagában édeskevés az innováció. Nálunk szép számmal vannak zsenik, de ha az ötleteiknek nincs piaca, üzleti, szakmai háttere, ami a berobbanáshoz kell, a vállalkozás eleve kudarcra ítéltetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.