BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar webkereső

Könnyen kezelhető, ingyenes keresőszolgáltatást indított egy magyar fejlesztőcsapat orvosok, kutatók, szakértők, betegek és érdeklődők részére. A különböző szempontok szerint csoportosított találatokból összeálló kép lényegesen árnyaltabb, mint a hagyományos keresési megoldás esetében.

A csapat ebben a hónapban mutatkozott be az egyik legnagyobb nemzetközi webes szakkonferencián San Franciscóban, ahol kétszáz pályázó közül 15 kapott lehetőséget a prezentációra.

A legérdekesebbnek ítélt fejlesztéseket benyújtók között volt a magyar nyelvű keresésben már ismert WebLib Kft. is, amely a konferencián indította el vadonatúj webes megoldását, a HealthMash.comot. A budapesti fejlesztők ugyan nem a Google babérjaira pályáznak, de a most útjára bocsátott angol nyelvű egészségügyi megoldáskereső-szolgáltatással mégis szeretnének üzleti eredményeket elérni a tengerentúlon is.


A HealthMash egy új szemléletű keresőtechnológiát ötvöz a megbízható adatokra építő egészségügyi tudásbázissal, s ezért képes lényegesen precízebb válaszokat adni a felhasználók által keresett problémákra. Az interneten már elérhető információforrások közül természetesen ma már nem elegendő a szakmai cikkek, kutatási eredmények, tudományos adatbázisok mélyén lapuló adatok megjelenítése. A felhasználók a találatok között fényképeket, videókat, prezentációkat, sőt könyveket, blog- és Twitter-be-

jegyzéseket is találhatnak, így kaphatnak átfogó képet az őket érdeklő témakörről.


Technológiáját tekintve a HealthMash azért számít újdonságnak, mert a keresett témában híreket, kutatási eredményeket csak olyan oldalakról gyűjt, amelyeket a fejlesztők megbízhatónak ítélnek. Az egészségügyben erre igen nagy az igény, hiszen az ellenőrizhetetlen források megkérdőjelezhető értékű, sőt akár hamis válaszokat is adhatnak egy-egy nehezen körüljárható problémára. A találatok között megjelennek a videós és közösségi oldalak kapcsolódó hivatkozásai is, egyre több kutató használja ugyanis mindennapi munkájához a YouTube és a Twitter szolgáltatásait. Noha a közösségi site-ok tartalma nem tekinthető szigorúan szakmainak, mégis egyre kevésbé megkerülhető, ha valaki teljes képet szeretne nyújtani egy adott témában.

A HealthMash szolgáltatását bárki ingyenesen igénybe veheti. Az egyes betegségekre keresve nemcsak azok definícióját találhatják meg a téma iránt érdeklődők, hanem az alkalmazható gyógyszereket, a lehetséges kezelést, illetve alternatív gyógymódokat, sőt a kísérleti fázisban levő tudományos eredményeket, szakmai publikációkat is.

A HealthMash nem csupán adatokat és forrásokat gyűjt össze, hanem megmutatja azok összefüggéseit is. Az új generációs egészségügyi-orvosi megoldáskereső használata ennek ellenére nem bonyolult, találatai nélkülözik a duplikációkat, illetve nem kínál a felhasználónak átláthatatlan menynyiségű találatot. Segítségével így sokkal könnyebb megtalálni a releváns információt, a kérdésekre a megfelelő válaszokat.


A WebLib Kft. a webes és intranetes keresés, a könyvtári adatbázisok és az internet egészségügyi területén kínál megoldásokat. Hazai referenciáik között szerepel a Startlap keresőjének, illetve a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia könyvtári adatbázisai keresőmegoldásainak kifejlesztése és működtetése.

Fejlesztéseiket használja az USA több könyvtári, egészségügyi adatbázisa, illetve intézményi keresője. Megbízóik között található a NIH Library, a WebFeat, a National Library of Medicine és a ScienceRoll Medical Search. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.