BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már zajlik az átalakulás a hazai netbookpiacon

Árérzékenyebb lett az elmúlt időszakban a kereslet a hazai PC-piacon – ismertette a legfrissebb trendeket Majoros Miklós, az Acer Magyarország vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján. A tajvani márka adta el a legtöbb gépet a harmadik negyedévben hazánkban, mind a teljes, mind a notebookpiacot illetően – tette hozzá. A vezető meglátása szerint nem sok babér terem a következő hónapokban az asztali PC-k hazai piacán, nem valószínű ugyanis, hogy a kormány még kiírna közbeszerzési tendert.

Az Acer fejlesztői szerint a notebookpiac átalakulóban van, a jövőben a vékony és könnyű eszközök kerülhetnek előtérbe, de ugyanilyen fontos a hosszú, legalább 8-10 órás üzemidő, miként a gyárilag beépített mobilinternet-kapcsolat is. Az Acer a hordozható gépek európai piacán a negyedik negyedévre 20 százalékos növekedést remél, a karácsonyi szezonra pedig előrukkol egy háromdimenziós készülékkel.

Világszerte kedvező irányú fordulatban reménykednek a személyi számítógépek (PC) gyártói, amelyek elsősorban a karácsonyi szezonban bíznak – ez már az IDC amerikai piacelemző cég legfrissebb jelentésének egyik fő megállapítása. Év végi ajándékozási lázra számítanak a hazai kereskedők is – teszi hozzá a Világgazdaság által megszerzett elemzés Magyarországra vonatkozó része. Fauszt Gábor, az amerikai piackutató hazai elemzője ugyanakkor lapunknak hozzátette: a válság hatására lényegében megszűnt az áruhitelezés, a munkanélküliség tetemesre duzzadt, ez pedig minden korábbinál nehezebben kiszámíthatóvá teszi a fogyasztási eszközök, így a PC-k forgalmának előrejelzését.

Ami biztos, hogy az idén drámai visszaesés következett be a hazai számítógép-eladásokban. Az asztali PC-k értékesítése 40 százalékkal zuhant, ezt a kategóriát már inkább csak a vállalatok és a kormányzat vásárolja, ott pedig az idén nagy volt a takarékoskodás. Az egyébként is drágább üzleti noteszgépek eladása ugyancsak a céges takarékoskodás miatt esett vissza; a vállalatoknál a jelenlegi háromról várhatóan négy-öt évre tolódik a számítógépek lecserélési gyakorisága.

A notebookpiac egyértelmű hajtóereje eközben a termékpalettára tavaly felkerült netező-le-velező netbookok kategóriája, amely a válságban is két számjegyű mértékben növekedett. A kategória ma már a teljes újonnan eladott hazai notebookállomány 25-30 százalékát képviseli. A kedvező árfolyam-alakulásnak köszönhetően ugyanakkor a hordozható gépek piacán ismét megjelentek a 90 ezer forint alatti, operációs rendszer nélküli laptopok, ezek az IDC elemzője szerint egyértelműen a szoftverkalózkodás felé terelhetik a piacot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.