BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robban az e-olvasás

Az amerikai sikerszerző Dan Brown új regénye, a The Lost Symbol (Az elveszett jelkép) az eddigi adatok szerint nem csupán a hagyományos könyvkiadás piacán robbantott, hanem az e-könyvek szegmensét is átformálhatja.

Az első két hét eladási statisztikái szerint ugyanis több mint százezer példányt értékesítettek a bestselleríró legújabb művének elektronikus változatából, miközben a nyomtatott verzióból ugyanezen idő alatt több mint kétmilliót. Ha azt vesszük alapul, hogy mindeddig – az eladott példányszámokat nézve – egy-négy százalékban tudtak elektronikus formátumban értékesíteni egy-egy művet, akkor az új Dan Brown-regény ötszázalékos arányával máris az élre került. Ám ha kizárólag az amerikai piacot nézzük, akkor ott már közel tízszázalékos szeletet sikerült kihasítania az e-könyv változatnak, ez kiugrónak számít.


Minek köszönhető az áttörés? Az amerikai könyváruház, az Amazon néhány évvel ezelőtt jelent meg a piacon Kindle e-könyv-olvasójával, amelyet ez év tavaszán követett a második generáció, a Kindle 2. Igaz, a Kindle egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, s bár Európában van konkurenciája (a Sony e-olvasója), a piaci szakértők mégis a Kindle-t emlegetik mint a könyvek és újságok lehetséges iPodját, remélve, hogy sikerül „rászoktatniuk” a nagyközönséget arra, hogy digitális változatban fogyassza a könyveket, újságokat, magazinokat.

Tény, a zenepiachoz képest a digitális éra jóval lassabban hódít teret a könyvkiadás, a média terén, ebben nem csekély szerepet játszik a megszokás. Hiszen míg a walkmanről az MP3-lejátszókra való ugrás meglehetősen könnyedén sikerült a többségnek, addig a könyvlapok helyett egy digitális kijelzőre való váltás már aligha tekinthető ilyen egyszerű menetnek. Ráadásul a költség is sokakat elrémiszthet, hiszen a Kindle-ért 299, illetve 489 dollárt kell kifizetniük. Igaz, némi kárpótlást jelenthet, hogy Dan Brown új regényének elektronikus változatáért csupán 9,99 dollárt kellett fizetniük, szemben a nyomtatott kiadás 16 dollár körüli árával.


Grandiózus tervek Az Amazon egyébként grandiózus terveket fogalmazott meg az e-könyvek terén: a jelenleg hozzáférhető mintegy negyedmillió kötettel szemben – ezek között van a New York Times aktuális 110 „bestsellere” – az összes nyomtatásban megjelent könyvet elérhetővé kívánják tenni elektronikus formátumban. Cél továbbá, hogy a kínálat a lehető legtöbb nyelven hozzáférhető legyen, s kevesebb mint egy percen belül a kiszemelt terméket el is kezdhesse olvasni az érdeklődő. (Jelenleg egyébként a könyváruház eladásainak tíz százalékát teszik ki a Kindle-re letölthető e-könyvek.)

Telebit-összefogaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.