BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gartner: növekvő PC-piac

A személyiszámítógép-értékesítés – mennyiségben mérve – világszerte várhatóan 2,8 százalékkal nő 2009-ben az előző évihez képest – derül ki a Gartner frissen ismertetett felméréséből. Ez az előrejelzés sokkal optimistább, mint a társaság szeptemberi, 2 százalékos visszaesést jósoló becslése. A növekedést a mobilszámítógép-eladások felfutásának tulajdonítják az elemzők. Az előrejelzés szerint a globális PC-értékesítés 298,9 millió darabot teszmajd ki 2009-ben. A szakértők szerint az eladások darabszáma jövőre elérheti akár a 336,6 milliót, ez 12,6 százalékos növekedést jelentene a 2009-es értékesítéshez képest.

Bár az elemzők már növekedésre számítanak, már ami az értékesített személyi számítógépek számát illeti, az eladások volumenét tekintve még mindig visszaesést jósolnak. A világszintű PC-piac teljes értékesítését az idén 217 milliárd dollárra teszik, ez 10,7 százalékos viszszaesést jelentene a tavalyihoz képest. A jövő évre várt 222,9 milliárd dolláros eladási volumen 2,6 százalékos emelkedést jelentene a 2009-re becsült értékesítéshez képest. Mint az elemzők rámutatnak, az értékesítések piaci értéke azért esett viszsza, mert csökkent az eladott számítástechnikai alkatrészek átlagos eladási ára. A gyors áresést pedig az okozta a szakértők szerint, hogy a felhasználók a válság miatt a legolcsóbb ártartomány felé fordultak, és a kereskedők megpróbálták ezeket az igényeket kihasználni, egyre alacsonyabb árakat ajánlva. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.