BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilcsengőhangok: lezárult a vizsgálat

Az Európai Unió illetékesei a közelmúltban zárták le a mobiltartalmakat (csengőhangok, képernyővédők) árusító weboldalak vizsgálatát. A 18 hónapon át tartó akció során a weblapok 75 százalékával kapcsolatban indult eljárás megtévesztő árfeltüntetés és nem megfelelő információszolgáltatás miatt – olvasható a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közleményében.

A nemzeti hatóságok 301 ügyben indítottak vizsgálatot, ezek 70 százalékában az eljárás lezárult. Ötvenkét százalék esetében a hibákat kijavították, 17 százalékot tett ki azoknak a honlapoknak a száma, amelyeknek a működését beszüntették. Az ellenőrzött weboldalak több mint a fele kifejezetten gyermekeket célzott, rajzfilmfigurák és ismert filmszereplők bevonásával.

A weblapok 41 százalékánál szabálytalanság merült fel az árfeltüntetés kapcsán. Sok honlapon nem vagy csak részben jelezték a szolgáltatás árát, így több esetben a fogyasztók csak akkor tudták meg, mennyiért vásároltak mobilos tartalmat, amikor megkapták a számlát. A vizsgált oldalak 35 százalékán a szerződés feltételeivel kapcsolatos tudnivalók nehezen fellelhetők vagy nehezen olvashatók voltak. E csoporton belül 28 százalékot tett ki az olyan weboldalak aránya, amelyek ingyenesként hirdették termékeiket, félrevezetve a fogyasztókat, akik később tudták meg, hogy hosszú távra szóló előfizetést vásároltak.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország mindezzel kapcsolatban megkereste az NHH-t. A szervezet szóvivője elmondta: a hatóság jelenleg dolgozik egy olyan szabályozás kialakításán, amely nagyobb védelmet nyújt az ügyfelek számára az emelt díjas SMS-sel fizetett szolgáltatások igénybevételekor. A tervek szerint a fogyasztók csak akkor kaphatnának ehhez hasonló ajánlatokat, ha előtte a mobilszolgáltatójuknál egyértelműen jelezték, igényt tartanak erre. Az NHH célja, hogy ne lehessen hamis adatokkal regisztrálni hasonló előfizetésre, illetve ne lehessen más nevében előfizetni a mobiltartalom-szolgáltatásra. A hatóság úgy látja, rövidesen életbe léphet a mobilos ügyfelek nagyobb védelmét szolgáló szabályozás. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.