BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szállodák: kritikus lesz 2010

„Sajnos még messze nem érte el a gödör mélyét a magyar szállodapiac”– kommentálta lapunknak a KSH friss szálláshelyforgalmi statisztikáit Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség első alelnöke. Meglátása szerint a november és a december még az első kilenc hónap adatainál is gyengébb számokat hozhat, a 2010-es évet pedig egyenesen kritikusnak nevezte az iparág szempontjából. „Az idén ugyanis a külföldi vendégszám esését valamennyire elviselhetőbbé tette, hogy a belföldi kereslet viszonylagosan tartotta magát, jövőre azonban az előbbinél nem várható gyors javulás, viszont az üdülési csekk megadóztatása és a hazai fizetőképes kereslet további csökkenése okán a belföldi forgalom is zuhanásnak indulhat” – magyarázta a szakember. Ezt azért tartja különösen problémásnak, mert a magyar szállodaiparnak kiemelkedően magas, 1200 milliárd forintos az eladósodottsága, s ha ezt nem sikerül törleszteniük, akkor több bank s ezáltal az egész hazai gazdaság is veszélybe kerülhet.

A lapunk által megkérdezett hotelek vezetői is borús képet festettek az iparág kilátásairól. „Nyilvánvaló visszaesés volt mind a belföldi, mind a beutazó vendégek számát tekintve, és jövőre sem lesz rózsás a helyzet” – mondta a Világgazdaságnak Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. Úgy látja, hogy az idén az egyetlen pozitívumot a nyugati határ közelében lévő szállodák érzékelhették, esetükben ugyanis a gyenge forint miatt nem nagyon esett vissza az Ausztriából érkező gyógyvendégek száma. Szlovákiából pedig – mivel az ottani euróbevezetés miatt olcsóvá váltunk számukra – gyakorlatilag megrohamozták a környékbeli hoteleket. Hülvely István szerint is a belföldi turizmus és ezáltal a főképp a hazai vendégekre építő vidéki szállodák lehetnek a jövő év legnagyobb vesztesei.

A vezérigazgató elmondása szerint az ő láncuk is megérezte a gazdasági krízist. „A nyitva lévő Hunguest hotelekben nagyjából hozni tudtuk a tavalyi vendégszámokat, azonban beruházások és fejlesztések miatt számos egységünk zárva tart, ez pedig milliárdos bevételkiesést okoz az idén cégünknek. Ennek megfelelően messze a tavalyi alatt lesz az összesített árbevételünk és a nyereségünk” – mondta. Cégüknél válságkezelés gyanánt mintegy 8 százalékos létszámleépítésre került sor, zömmel azért, mert nem hosszabbítják meg a lejárt határozott idejű szerződéseket. A forgalom csökkenésének minimalizálása érdekében a 40-50 ezer családot tömörítő törzsvendégrendszerük továbbfejlesztésére helyezik a legfőbb hangsúlyt.

A csökkenő foglaltság és bevételek miatt átszervezésekre kényszerült a Magyarországon 18 szállodát (egy Sofitel, öt Novotel, hat Mercure, hat Ibis) üzemeltető Accor Hospitality Magyarország is. Mint azt Király Zoltán, a cég marketingigazgatója elmondta: csoportos létszámleépítés helyett a munkaidő lerövidítése mellett döntöttek, ehhez pályáztak az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál, amely a lecsökkentett munkaidejű dolgozók bérkülönbözetének 80 százalékát kompenzálta. A kereslet csökkenését az értékesítési, marketing- és disztribúciós tevékenységük átalakításával próbálják ellentételezni.

„Az eddigi forgalmunk alapján ötszázalékos visszaesésre számítunk ebben az évben az eladott szobák száma tekintetében”– mondta a Világgazdaságnak Maráczi Gábor, a főképpen külföldi turisták által látogatott Danubius Hotel Astoria igazgatója. Hozzátette: a csökkenés mértéke a kedvező adottságaik miatt a fővárosi átlag alatt lesz. Szerinte sincsenek jelenleg arra utaló jelek, hogy a közeljövőben javulhatna a helyzet, így a jövő év első negyedében is még további visszaesésre, esetleg stagnálásra számít. Mint elmondta: marketingtevékenységük erősítésével próbálják meg a nehéz helyzetben is szinten tartani a foglaltsági szintjüket. „Emellett közreműködünk minden olyan közös forgalomélénkítő kampányban, mint például a Magyar Turizmus Zrt. és a Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. által november végén indítandó Budapest Winter Invitation”– tette hozzá Maráczi Gábor.

KSH: kevesebb vendég és bevétel

Az idén az első három negyedévben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek, illetve vendégéjszakák száma 11, valamint 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értékétől – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. Akár az első nyolc hónap mindegyikében, szeptemberben is alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek január–augusztusban 390 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ez 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának adatától.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek január–augusztusban 390 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ez 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának adatától.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.