BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúan őrzött laptopok

Ma még csak a vállalati és intézményi kör nagy felhasználói számára elérhető, de a jövő év tavaszától a hazai kis- és középvállalatok is hozzájuthatnak a laptopjukon lévő bizalmas céges adatokat nagy biztonsággal és távolról is védő eszközhöz. A szakma NLG (Nonstop Laptop Guardian) néven ismeri azt az elmés szerkezetet, amelynek alapgondolata az Alcatel-Lucent kanadai kutató és fejlesztő szervezetének, a Bell Labnek a mérnökeihez köthető, és amelynek fejlesztésében a magyar KFKI Zrt. szakemberei is részt vettek. A noteszgépek kártyanyílásába vagy USB-csatlakozójához illeszthető eszköz saját akkumulátorral, önálló operációs rendszerrel rendelkezik, beépített 3G modemje és a beépített GPS helymeghatározó segít az ellopott vagy elveszett laptopok nyomon követésében, szoftvere pedig titkosítja a gép merevlemezét, illetve a rajta lévő adatokat. A vállalati informatikusok akkor is le tudják kérdezni a készülékek helyét, ha azokat kikapcsolták. Az ilyen szerkezettel felszerelt noteszgépek adataihoz akkor sem fér hozzá illetéktelen, ha az NLG-t eltávolítják belőle, anélkül ugyanis egyáltalán nem működik.

Távoli vírusvédelem nyújtására is alkalmas, mert ha valamilyen kártevő jelenik meg a laptopon, az NLG karanténba helyezi, riadóztatja az IT-szakértőt, aki a széles sávú mobilhálózaton keresztül elhárítja a támadást.

A KFKI már 2008 tavaszán tesztelte az eszközt, most pedig Európában az elsők között kínálja azt nagyvállalati ügyfeleinek, többek között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is megvásárolta. (A megoldás Amerikában Omni Access 3500 Nonstop Laptop Guardian néven ez év eleje óta, 300 dollárért és havi 15 dollár körüli felügyeleti díjért érhető el.) Az MT vállalati üzletága, a T-Systems a közelmúltban a továbblépésről is döntött. Megállapodást kötött az Alcatel-Lucenttel arról, hogy az NLG kkv-kra optimalizált változatát is hamarosan bevezeti. Az eszköz kiskereskedelmi forgalomban később sem lesz elérhető, viszont menedzselt szolgáltatásként, a Magyar Telekom Virtualoso virtuális irodai szolgáltatásportfóliója keretében, havidíjas konstrukcióban 2010 második negyedévétől hozzáférhetővé válik. A T-Systems számításai szerint az NLG-t használó hazai kkv-k száma három év alatt elérheti a 6 ezret. Szakértők szerint az NLG főként a Virtualoso eMailt és Virtualoso WorkPlace-t használó kisvállala-toknak lehet fontos, hiszen a biztonságos adatkezelés a rendszer segítségével a hordozható számítógépekre is kiterjeszthető.

Sebezhetőbbek a kkv-k

A magyar kis- és középvállalatok informatikai rendszerei Európában a legsebezhetőbbek közé tartoznak.

Miközben minden ötödik céget konkrét üzleti veszteség ér a nem megfelelő védelem miatt, a hazai kkv-k közel 90 százaléka nem alkalmaz informatikához értő vezetőt – állapítja meg az IT-biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec egyik felmérése. A hazai társaságok többsége viszont úgy gondolja, a biztonság megteremtése nemcsak a menedzsment, hanem mindenki felelőssége.

A magyar kkv-k több mint a fele ugyanakkor biztonsági megoldásként az elektronikai áruházak polcáról levéve vesz valamilyen terméket.



Miközben minden ötödik céget konkrét üzleti veszteség ér a nem megfelelő védelem miatt, a hazai kkv-k közel 90 százaléka nem alkalmaz informatikához értő vezetőt – állapítja meg az IT-biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec egyik felmérése. A hazai társaságok többsége viszont úgy gondolja, a biztonság megteremtése nemcsak a menedzsment, hanem mindenki felelőssége.

A magyar kkv-k több mint a fele ugyanakkor biztonsági megoldásként az elektronikai áruházak polcáról levéve vesz valamilyen terméket. Világszerte lopják a Laptopokat Évi több százezer darabra is tehető azoknak a hordozható eszközöknek – laptopoknak, okos telefonoknak, USB-kulcsoknak – a száma, amelyek értékes vállalati információkat is tartalmazhatnak, s amelyek elvesznek vagy ellopják a tulajdonosuktól – állapítja meg a Ponemon Institute. Az amerikai piackutató elemzése szerint az utóbbi két évben csak az Egyesült Államokban mintegy 48 százalékkal, 109 ezerre nőtt az eltulajdonított notebookok száma. Az ezeken őrzött adatok pótlása évente átlagosan közel 300 ezer dollárba kerül az érintett cégeknek.

A Ponemon felmérése szerint csak az amerikai repülőtereken hetente 12 ezer laptopot hagynak el vagy lopnak el gazdájuktól. Az adatvesztésekkel foglalkozó Data Loss DB legutóbbi vizsgálata szerint az adateltűnések egyharmada az elhagyott vagy eltulajdonított hordozható eszközök miatt következik be, míg a hackerek miatt a vállalati adatoknak csupán a 14 százaléka kerül illetéktelen kezekbe.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.