BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom mindenkinek nemet mondott

A Gazprom visszautasította minden európai ügyfelének azt a kérését, hogy legyen rugalmasabb a gázszállítási szerződéseket illetően a recesszió miatt csökkent a keresletre való tekintettel - közölték elemzők az orosz energiaóriás helyettes elnök-vezérigazgatójával történt találkozó után.

A The Moscow Times szerint Alekszandr Medvegyev nem volt hajlandó teljesiteni az európai fogyasztóknak azt a kérését, hogy változtassák meg a hosszú lejáratú szállítási szerződéseknek azt a kitételét, miszerint évente megszabott mennyiségű gázt át kell vásárolniuk akkor is, ha később kiderül, hogy nincs szükségük a teljes mennyiségre.

A Renaissance Capital elemzője szerint a Gazprom minden változtatásra irányuló kérést visszautasított és a közeljövőben nem tervez változást a "vidd és fizesd" rendszeren. A Gazprom exportért felelős helyettes vezetője korábban közölte: 8-9 milliárd köbméter gáz esik majd az említett szerződési kitétel hatálya alá.

Medvegyev közlése szerint az energiaóriás árazási mechanizmusán sem változtat, az ár különböző olajtermékekhez kötődik a jövőben is. A VTB Capital elemzője ugyanakkor azt közölte a befektetőkkel, hogy az árazási rendszer jelenleg vita tárgya.

A legfrissebb adatok szerint idén 10 százalékkal csökken a Gazprom exportja. Medvegyev számításai szerint jövőre 325 dollárba kerül majd ezer köbméter gáz, míg az idei átlagár 280 dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.