BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy üzlet lehet az M2M

„Nagy változás előtt áll a hazai mobiltávközlés: az elmúlt évtized a mobiltelefonálás feltörekvő időszaka volt, a most kezdődő újabb tíz esztendő pedig a mobil-adatforgalom forradalma lesz, ez határozza meg a mi fejlesztési irányainkat is” – ekként összegzi a jövőbeni fejlődés újabb szakaszát Laczkó Tóth Gergely, a Pannon Mobil Távközlési Zrt. újonnan kinevezett kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A mobil-adatátvitelben az egyik fő irány a gépek közötti kommunikáció (M2M) megnövekedett szerepe lehet, amellyel jelentős mértékben csökkenthetők az üzleti tranzakciók költségei is. „A következő évtizedben a távközlés olyan mértékben forradalmasítja a mindennapjainkat, hogy szinte elképzelhetetlen lesz egy átlagos hétköznap anélkül, hogy ne vennénk igénybe valamilyen mobilfizetési vagy -vásárlási szolgáltatást, ne társalogjunk a telefonunkon keresztül valamelyik otthoni berendezésünkkel. Ami pár évvel ezelőtt még utópisztikusnak tűnt, mára elérhető közelségbe került. A gépek közötti kommunikáció nemcsak kényelmes és költségkímélő, de kifejezetten környezetbarát technológia is” – hangsúlyozza. Hozzáteszi: a személyes kommunikáció is az adatforgalom irányába mozdul el, az előfizetők egyre nagyobb mértékben használják majd mobilon is a közösségi média eszközeit. „Bár a közösségi portálokon történő kapcsolattartás ma még főként számítógéphez kötött, a következő években megjelennek a mobiltelefonra optimalizált szolgáltatások is. Ehhez azonban megfelelő készülékek is kellenek, ilyenek például az úgynevezett okos telefonok, amelyek a mi készülékstratégiánkban is meghatározó szerepet játszanak a jövőben.” 2009-ben olyan recessziót élt át a világ, amilyenre 1929 óta nem volt példa, a mobilkommunikációban a visszaesés nem volt olyan jelentős mértékű, mint más piacokon. A versenytársakhoz hasonlóan a Pannon is inkább a hangalapú szolgáltatásoknál tapasztalt enyhe csökkenést, az adatforgalom és a mobilinternetre előfizetők száma a válság hónapjaiban is folyamatosan növekedett. 

A kitűzött célok eléréséhez jelentős hálózatfejlesztésre lesz szükség. Kérdésünkre, hogy hol tart ez a folyamat, Laczkó Tóth Gergely így válaszolt: „A bővítés nagy ütemben zajlik. Hálózatfejlesztésünknél stratégiai szempont, hogy elsősorban a hozzáférést növeljük minél szélesebb körben. Így gőzerővel folytatjuk a helységek lefedését mobil-szélessávval, a településszám nemrég lépte át az ötszázat. A mostanában oly sokszor emlegetett negyedik generációs hálózatokkal kapcsolatban ugyanakkor még nem látjuk egyértelműen az ügyféligényt. Annál inkább nem, mivel a jelenleg forgalomban levő mobilinternetes modemek sem támogatják ezt a technológiát.”

A vezérigazgató-helyettes fontosnak tartja, hogy változtassanak az előfizetők kiszolgálásában eddig alkalmazott módszereken is. Új megközelítésre van szükség, s a kliensmegtartásban szerinte az egyik legfontosabb szempont a minél pontosabb ügyfél-szegmentáció, a testre szabottabb üzleti ajánlat. A piac most fokozottan árérzékennyé vált, a jelenlegi gazdasági helyzetben ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ennek kapcsán a vezérhelyettes említette a cég által a mobilinternet-csomagokra októberben bevezetett díjcsökkentő garanciát, amely a régi ügyfeleknek is elérhetővé teszi az újak számára kialakított legkedvezőbb árat.

Alkalmazások

Az okos telefonok előretörése ma már együtt jár az ezen eszközökkel használható alkalmazások számának exponenciális növekedésével.

Az amerikai Gartner piackutató csokorba gyűjtött ezekből tízet, amelyek a cég elemzői szerint 2012-re megrengetik a mobilvilágot.

Nem utolsósorban komoly bevételi forrást jelentenek majd a szolgáltatóknak.

Tízes toplista

Forrás: Gartner

1. pénzátutalás

2. helymeghatározás (LBS)

3. mobilalapú keresés

4. mobilalapú böngészés

5. mobil-egészségügyi monitoring

6. mobilfizetés

7. NFC-technológia

8. mobilreklám

9. mobilüzenet-áramlás (IM)

10. mobilzene

Az amerikai Gartner piackutató csokorba gyűjtött ezekből tízet, amelyek a cég elemzői szerint 2012-re megrengetik a mobilvilágot.

Nem utolsósorban komoly bevételi forrást jelentenek majd a szolgáltatóknak.

Tízes toplista

Forrás: Gartner

1. pénzátutalás

2. helymeghatározás (LBS)

3. mobilalapú keresés

4. mobilalapú böngészés

5. mobil-egészségügyi monitoring

6. mobilfizetés

7. NFC-technológia

8. mobilreklám

9. mobilüzenet-áramlás (IM)

10. mobilzene-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.