BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válságban is nőtt a Nexon

Nincs könnyű dolguk az üzleti szoftvereket fejlesztő cégeknek Magyarországon, a jogszabályok év közbeni változása egyre gyakoribb, ez pedig tetemes pluszforrást köt le az ilyen profilú cégeknél – mondja Ocskay Szilárd, a Nexon Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. A humánügyviteli szoftverek fejlesztésével és az azokra épülő szolgáltatásokkal foglalkozó hazai vállalkozás ugyan a vártnál nehezebb évet tudhat maga mögött, de az előzetes összesítések alapján még a recesszió időszakában is tudott növekedni. A szűk hárommilliárdos 2009-es árbevétel 2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A válság a társaság szoftvereit vásárló ügyfélkörből a nagyvállalati szektort sújtotta nagyobb mértékben, ott jelentős volt a piac zsugorodása. A piaci szereplők által remélt pályázatok egy részét vagy már ki sem írták, vagy időközben visszavonták, kevés új szoftverprojekt indult el. Növekedésre csak a kis- és középvállalati szegmensben, illetve az outsourcing üzletágban volt lehetőség – sorolja Ocskay Szilárd. A kkv-szektorban a szoftverlicenc-értékesítés 5 százalékkal nőtt. Az outsourcingnál a társaság az előző évhez képest akár 20 százalékkal is növelhette volna az ügyfélszámot – hiszen 10-12 ezer új alkalmazott bérszámfejtését vállalták –, ha épp a recesszió hatására nem lettek volna ekkora leépítések, illetve nem ment volna annyi cég csődbe. Végül csak 10 százalékos növekedést sikerült elérni az üzletágnál.

Ocskay Szilárd erre az évre sem vár bővülést, úgy látja, még közel sem értünk a „válságalagút” végére, a gazdaság egésze is még lefelé megy. Ha a pozitív folyamatok el is indulnak az év közepétől, annak hatása az idén még nem nagyon lesz érezhető az ügyviteli szoftverek és szolgáltatások piacán.

Fontosnak tartja viszont, hogy a 250 főt foglalkoztató Nexonnál a válság idején is sikerült megőrizni a munkahelyeket. Hozzáteszi: ez nem azt jelenti, hogy ne nézték volna meg, hol tudnak hatékonyabbak lenni, de leépítésre nem volt szükség, sőt, mint mondja: „Egy kicsit bővülhettünk is.”

A Nexonnál egyelőre nem számolnak sem a cég eladásával, sem külső tőkebevonással. Utóbbinak legfeljebb a külpiaci jelenlét miatt lenne jelentősége a tulajdonosok számára, ők a nemzetközi jelenlétet továbbra is stratégiai partneri együttműködéseken keresztül kívánják megoldani. Az ügyvezető szerint a vállalkozás stabilan képes magát saját forrásból finanszírozni, és még akvizícióra is elegendők.

A növekedés forrását elsősorban a portfólió bővítésében látják, itt is nem elsősorban a szoftverfejlesztés területén, hanem a nemzetközi trendeknek megfelelően a szoftverek szolgáltatásként nyújtásában. A cég bevételének egyre nagyobb része származik a szolgáltatási profilból. „Építeni kívánunk az oktatásra is, akkreditált felnőttképzési és vizsgaközpont lettünk, sokat küzdöttünk, hogy a bérügyintézői képzés végre elinduljon” – mondja Ocskay Szilárd.

Rossz a tenderkiírási gyakorlat?

A hazai szoftverfejlesztők legalább annyira jó vagy még jobb termékeket kínálnak, mint a külföldiek, ráadásul jobban ismerik a jogszabályi környezetet, ami jelentős előny – véli Ocskay Szilárd.

Az esetek többségében nem azért nyernek a pályázatokon a külföldiek, mert jobbak vagy olcsóbbak, hanem mert az itthoni kiírási gyakorlat versenyhátrányba szorítja a magyarokat – teszi hozzá.

Az esetek többségében nem azért nyernek a pályázatokon a külföldiek, mert jobbak vagy olcsóbbak, hanem mert az itthoni kiírási gyakorlat versenyhátrányba szorítja a magyarokat – teszi hozzá.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.