BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU jóváhagyta az Oracle–Sun fúziót

Az Európai Bizottság hosszas vizsgálódás után tegnap jóváhagyta a Sun Microsystems felvásárlását, miután az ajánlattevő Oracle elkötelezte magát, hogy a MySQL ingyenes adatbázis-kezelő rendszert nem teszi fizetőssé a későbbiekben – tudósított az European Voice. A bizottság még szeptemberben indított vizsgálatot a felvásárlás ügyében, mivel olyan aggodalmak merültek fel, hogy a két társaság egyesülése sértheti a versenyt az európai adatbázispiacon. Leginkább a Sun tulajdonában lévő, a világ vezető nyílt forráskódú adatbázis-kezelőjeként számon tartott MySQL sorsa iránt aggódtak, mivel ez az Oracle saját, fizetős adatbázis-kezelő rendszerének egyik legfőbb vetélytársának számít.

„Meg vagyok győződve arról, hogy az Oracle vállalásainak köszönhetően fennmarad a verseny és az innováció az összes érintett piacon” – kommentálta a döntést Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa.

Az Európai Bizottság jelentésében azt is megállapította, hogy a nyílt forráskódú PostgreSQL adatbázis-kezelő rendszer egy ingyenes és független alternatívát biztosít a MySQL-felhasználók számára. Azt is megállapították, hogy a két társaság egyesülése nem befolyásolja majd a felhasználók hozzáférési lehetőségét a Sun Java alkalmazáskörnyezetéhez.

Az Oracle vezetői szerint a Sun bekebelezése után létrejövő új társaság informatikai termékek és szolgáltatások széles portfólióját képes kínálni majd ügyfeleiknek, így a vállalkozások olcsóbban és egyszerűbben, egyetlen szolgáltatócég segítségével ki tudják elégíteni teljes hardver- és szoftverigényüket. VG

Kétségek

Még nem zárult le teljesen a két vállalat fúziója, ugyanis az Egyesült Államok és az Európai Unió után még Oroszországnak és Kínának is jóvá kell hagynia az egyesülést.

A két ország eljárásáról, jelenlegi állapotukról még nincsenek információk, de az Oracle illetékesei nyilatkozataik szerint bíznak a kedvező elbírálásban.

A két ország eljárásáról, jelenlegi állapotukról még nincsenek információk, de az Oracle illetékesei nyilatkozataik szerint bíznak a kedvező elbírálásban.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.