BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ericsson: visszaesés, nagyobb elbocsátások

Jelentős bevétel- és nyereségcsökkenésről számolt be a távközlési berendezések világszerte vezető gyártója, a svéd LM Ericsson AB. A társaság tegnapi közlése szerint a legutóbbi üzleti negyedévben az árbevétel 13 százalékkal – 2,5 százalékkal a piaci várakozások alatt –, 58,3 milliárd koronára esett vissza, az üzemi eredmény pedig 16 százalékkal, 7,5 milliárdra csökkent. A cég adózott eredménye mintegy 82 százalékkal lett kevesebb az október–decemberi időszakban, így 700 millió korona volt az egy évvel korábbi 4,1 milliárd után.

A társaság árbevétele 2009-ben 206,5 milliárd svéd korona lett, ez nem jelent változást az előző évhez képest.

A stockholmi székhelyű vállalat az eredmények hatására kiterjesztette takarékossági programját. E szerint növeli a költségek csökkentését, a tervezettnél többet takarítana meg a cég. A takarékosság részeként további 1500 fős leépítést jelentettek be, így a korábban tervezett 5000 helyett 6500 fő elbocsátására kerül sor. Az év második negyedében lezáruló folyamat 13-14 milliárd koronájába kerül majd a cégnek.

Hans Vestberg, a társaság vezérigazgatója az AP által idézett közleményében elmondta: a hálózati eladások több piac csökkenése miatt gyengültek, a cég ennek ellenére megtartotta a részesedését. A Redeye elemzője szerint az eredmények megfeleltek a várakozásoknak, bár inkább azok alsó határához állnak közel.

A konszern mobiltelefonokat gyártó leánya, a Sony Ericsson a múlt héten jelentette be, hogy 167 millió euróra csökkentette veszteségeit a negyedik negyedévben, valamint a csipgyártással foglalkozó ST-Ericsson teljesítménye is negatívba csapott, azonban ezek ellenére a társaság minden üzletágában tartani tudta piaci részesedését. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.