BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London 2012: Inkább a hackerektől félnek, mint a terrortámadástól

Jobb félni, mint megijedni, de már félni sem nagyon kell. Ezt vallják most a 2012-es londoni olimpia biztonsági szakértői. Egy friss belügyminisztériumi jelentés szerint nagy lépéseket tettek, hogy biztonságban tudhassák az informatikai rendszereket, hogy ne lehessen megtámadni a víz- és energiaellátást és a közlekedést se akadályozzák a terroristák.

A 70-es 80-as évek olimpiáin inkább a direkt fizikai támadásoktól tartottak a szervezők, Münchenben és másutt is ilyenek történtek. Az informatika fejlődése azonban áthelyezte a hangsúlyt, s ma már főleg a kibertérből érkező akcióktól félnek a szervezők. Eközben természetesen a sportolók, kísérőik és a turisták közvetlen védelmét is fokozták - sokszor már szinte elviselhetetlenségig növelve az ellenőrzések számát és intenzitását.

A legutóbbi pekingi olimpia idején ingyen jegyet ígérő spamek hada keringett a térben és érkezett a gyanútlan internetezők postaládájába. Természetesen vírusbomba volt ez, akárcsak a központi informatikai rendszerben észlelt vírushalmaz. Az amerikai kormány külön ajánlást adott ki a pekingi játékok előtt és alatt Kínába utazó állami alkalmazottaknak illetve magánvállalatok képviselőinek, azt tanácsolva egyebek között, hogy ne hagyják a szállodában laptopjukat, sőt, vigyenek inkább egy olyan laptopot, amin nincsenek eltárolva érzékeny adatok.

A brit főváros keleti részén jelenleg 11 ezren dolgoznak a létesítményeken, ez a szám az év végére 12-13 ezerre megy fel, 2010 lesz a legfontosabb év a kivitelezésben. Az Olimpia Park komplexum gördülékeny építkezését január közepétől egy új vízátemelő központ segíti, átadása a múlt héten volt. Egyebek között az ilyen ellátó központokat kell a legjobban védeni fizikailag és persze az ezt vezérlő informatikai háttéregységeket is.

Lord West belügyminiszter a napokban megerősítette: a játékok informatikai rendszerét már eddig is több támadás érte, főleg a jegyértékesítő alrendszert tesztelték különböző hackerek. Hivatalosan egyébként csak 2011-ben kezdik árusítani a jegyeket, erről egy nagy lila box olvasható a hivatalos honlapon. A miniszteri szintű gondoskodás azért indokolt, mert turisták milliói érkeznek a játékok előtt és alatt Nagy-Britanniába, a gyakorlat szerint Londonon kívül máshová is ellátogatnak, így országos ügy, hogy a nagy ellátó rendszerek mindenütt biztonságosak legyenek, nem lehet tehát egyedül hagyni a fővárosi szervezőket.

A miniszter nyilvánvalóan informatikai és más szakértői háttérre támaszkodva azt mondta: a briteknek viszonylag könnyebb dolguk lesz, mint volt az amerikaiaknak saját olimpiáik megszervezése- és lebonyolításakor. Egyszerű az ok: a tengerentúliak jóval korábbi rendszereket működtettek, az elektromos kábelek például az emberek feje fölött haladtak, ma már mindent levittek a föld alá. A szennyvíz sokkal gyorsabban halad a vezetékekben, jóval kisebb ezáltal a meghibásodási lehetőség, természetesen állandóan ügyelni kell arra is, hogy ne lehessen megmérgezni a vízrendszert, ennek érdekében is sokat tettek. Elismerte ugyanakkor, hogy szervezett bűnözői csoportok, egyéni hackerek vagy titkos szolgálatok is fenyegethetik az olimpiai játékok biztonságát, ezeket a támadásokat tekintik most a legnagyobb veszélyforrásnak Londonban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.