BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olasz–spanyol nász készülődik?

Egymás között egyeztetnek Európa ötödik legnagyobb távközlési szolgáltatójának, az olasz Telecom Italiának a főrészvényesei a 35,5 milliárd eurós adósságot maga előtt görgető társaság jövőjéről – írta tegnapi számában a Financial Times. A lehetséges megoldások között szerepel a 76 milliárd euró piaci értékű spanyol óriással, a Telefónicával való egyesülés is. Az olasz vállalat 20 milliárdot érhet a piacon, de a HSBC elemzői szerint a felvásárlás 25 milliárd euróba is kerülhetne, ám ez szerintük túl nagy öszszeg a cég teljesítményéhez képest – írta a Forexpros.com. A Telefónica a Telco holdingcég egyik befolyásoló részesedésű tulajdonosa, ennek pedig 24,5 százalékos részesedése van a Telecom Italiában. A konzorcium további részvényesei között van az Intesa Sanpaolo, a Mediobanca és a Generali. A hírt, hogy a Telefónica felvásárolná az olasz telekommunikációs céget, már február legelején felröppentette egy olasz napilap, de a cégek nem erősítették meg az információt, viszont a Telecom Italia részvényei szárnyalni kezdtek.

A cég sorsa politikailag is érzékeny téma, mivel az olasz kormány szerint a társaság vezetékes szolgáltatással foglalkozó ága stratégiai nemzeti vagyon, amely nem kerülhet külföldi kézbe. A felvásárlással az olasz gazdaság egyik zászlóshajóját vesztítené el. Vagyis az egyesülésre, amely egyes piaci elemzők szerint elkerülhetetlen, Rómának is rá kell bólintania, ám erre a márciusi regionális választások előtt nem lehet számítani.

Olasz elemzők nem tartanak valószínűnek egy teljes felvásárlást. Az UniCredit szakemberei szerint elképzelhető, hogy a spanyol vállalat a Telecom Italia brazil mobilüzletágát venné csak meg, amely a cég árbevételének 18 százalékát adja. Ez lehetővé tenné, hogy más – elsősorban olasz – befektetők is részesedést szerezzenek a Telecom Italiában, köztük valószínűleg ott lenne a Silvio Berlusconi által irányított Mediaset nevű médiacsoport is. A két cég egyesülésének további neuralgikus pontja lenne, hogy közös érdekeltségeik vannak Dél-Amerikában, ami trösztellenes kérdéseket vetne föl. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.