BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éledezik az idegenforgalom

Kilábalóban a válságból a turisztikai szegmens, nőtt a hazai vendégéjszakák száma

Lassan emelkedik a válság alatti mélypontról a globális idegenforgalom, ez reményt jelenthet a szegmens szereplőinek – olvasható a Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) által közzétett World Tourism Barometer-jelentésből. 2010 első négy hónapjában a nemzetközi turistaérkezések számát tekintve folytatódott 2009 utolsó negyedének pozitív trendje, a bázisidőszakhoz képest január–áprilisban az érkezések száma 6,6 százalékkal volt magasabb, és elérte a 258 millió főt. A 2009-hez viszonyított növekedés ellenére a külföldi turisták száma még mindig két százalékkal kevesebb, mint a válság előtti utolsó évben, 2008-ban, amikor – az első négy hónapban – 264 millió volt a nemzetközi turistaérkezések száma.

A jelentés szerint a fejlődő piacokon gyorsabb – átlagosan 9 százalékos – növekedést figyeltek meg, mint a fejlett piacokon, ahol átlagban 5 százalékos volt a bővülés. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben kiugró mértékben, 12 százalékkal emelkedett a turisták száma; Amerikában az átlagosnál kisebb, 6 százalékos volt a növekedés; Afrikában 9 százalékkal, a Közel-Keleten ezzel szemben az átlagot jóval meghaladó mértékben, 32,8 százalékkal nőtt az érkezések száma, igaz, a térség turizmusa alaposan megszenvedte a válságot, tavaly csaknem 41 százalékkal kevesebben érkeztek a régióba, mint 2008-ban.

Európában csekély, mindöszsze 0,2 százalék volt a bővülés: Nyugat-Európában 2,6, Dél-Európában és a mediterrán térségben 1,6 százalékkal több külföldi turistát regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában, míg Kelet-Közép-Európában 1,1 százalékos csökkenésről számoltak be. Az áprilisi légtérzár által különösen érintett Észak-Európában 7,3 százalékos volt a visszaesés – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. összefoglalójában. A Deloitte adatai szerint a szállodaipar is javuló teljesítményt mutat világszerte és Európában egyaránt. Az európai szállodák foglaltsága 56,6 százalékos volt a vizsgált időszakban, 2,3 százalékponttal több, mint az előző év azonos időszakában.

A Turisztikai Világszervezet fenntartja 2010. januári becslését, miszerint a nemzetközi turistaérkezések száma 3-4 százalékkal növekszik az idén. A válság alatt és azt követően megerősödtek az olyan fogyasztói trendek, mint a késői foglalások, az internet egyre gyakoribb használata tájékozódásra és foglalásra, a közelebbi úti célok választása, a rövidebb időszakra történő utazások, valamint az ár-érték arány növekvő szerepe. Az európaiak – köztük a magyarok – továbbra is a hazai vagy szomszéd országbeli úti célokat részesítik előnyben. Ezzel párhuzamosan úgy tűnik, nő a kereslet a vízparti, passzív pihenést kiegészítő városlátogatások iránt is. Az üzleti utazások terén is javulás figyelhető meg: miközben a vállalati jutalomutazások volumene csökkenő, az európai konferenciaturizmus felfutó tendenciát mutat.


Jót tett az alacsony forintárfolyam

Több turista érkezett hazánkba az év első négy hónapjában, részben a forint euróval szembeni gyengélkedésének köszönhetően. A Magyar Turizmus Zrt. tájékoztatása szerint 2010. január–májusban a külföldi vendégek száma 6,3 százalékkal, a külföldi vendégéjszakáké 3,9 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest, így majdnem 1,1 millió külföldi vendég közel hárommillió vendégéjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken. Az átlagos tartózkodási idő 2,7 nap volt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.