BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három új hitel kkv-knak

Forgóeszköz-, beruházási és önerő-konstrukcióval bővül a Széchenyi-kártya rendszere

Három új hitellehetőséggel bővül a Széchenyi-kártya, ezek a kis- és középvállalkozások hitelportfóliójának racionalizálását, piacaik megtartását és bővítését szolgálják. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint már 2010. augusztus 1-jétől elindul a forgóeszközhitel-konstrukció, amely maximum 25 millió forint felvételére kínál lehetőséget, legfeljebb hároméves futamidőre. Szeptember 1-jére ígéri az illetékes tárca a régóta várt beruházási hitel startját: itt 50 millió forint az igényelhető maximális összeg, legfeljebb tíz évre. Új területre lép a Széchenyi-kártya-rendszer az önerőhitellel. Ezzel a maximum 50 millió forintos, ugyancsak tízéves finanszírozási lehetőséggel a pályázati források nagyobb arányú kihasználását és a sikeresen megvalósuló projektek számának növelését kívánja elérni a kormány.

Most intenzív és gyors munkára van szükség valamennyi szereplő részéről, hogy az előirányzott határidőre beinduljanak az új konstrukciók – hangsúlyozta lapunknak Krisán László, a programot menedzselő KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója. Ennek érdekében már a héten megkezdődnek az egyeztetések a programban részt vevő valamennyi pénzintézet, szervezet, VOSZ- és kamarai irodák bevonásával.

Ez a vállalkozások számára könnyen értelmezhető és kezelhető hármas csomag teljesíti ki a Széchenyi-kártya rendszerét olyanná, amilyennek megálmodta 2002-ben a két alapító, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Az egyszerűen elérhető forgóeszköz- és beruházási hitel rendkívül fontos és régóta esedékes szolgáltatás a kkv-k számára. Ehhez társul a kétszázalékos állami kamattámogatás valamennyi konstrukcióra, amelyet „nem a hitelnyújtó pénzintézet és nem is a KA-VOSZ, hanem a kedvezményezett vállalkozás kap”. Az egyes termékek kialakításánál ügyeltek arra is, hogy a közreműködő pénzintézetek biztonságban érezzék magukat. Ezt egyrészt az árazási technikával, másrészt garanciavállalással kívánják elérni. Az önerő- és a beruházási hitelre egységesen 80 százalékos viszontgaranciát vállal az állam.

A KA-VOSZ vezetője külön is kiemelte az önerőhitelt. „Ezzel egy nagy piaci hiátust szüntetünk meg, a konstrukció kihasználásával 2011-től a pályázó kkv-knak nem jelenthet megoldhatatlan problémát a szükséges önerő biztosítása” – állapította meg Krisán László. A kormánynyal és a közreműködő érdek-képviseleti szervezetekkel most annak lehetőségét vizsgálják, hogy „a magyar költségvetés terhelése helyett” miként lehetne európai uniós forrásból finanszírozni az önerőhitelt.

Az érdekképviseletek és a kormány közös munkájának eredménye ez a döntés, közös siker a három új hitel bevezetése – kommentálta a Széchenyi-kártya rendszerének kibővülését Parragh László, az MKIK elnöke. A kamarai szakértők aktívan részt vállalnak a beindítás feladataiban is, mert „meggyőződésünk, hogy ezek az új konstrukciók érdemben hozzájárulnak a kis- és középvállalkozások fejlődéséhez és egyúttal az ország érdekeit is szolgálják”.

„Itt volt egyeztetés, nem is kevés” – utalt a döntést megelőző konzultációkra Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Ugyanakkor megjegyezte: nem elég, ha a termék jó, mindenkit fel kell készíteni a végrehajtásra. Szerinte a Széchenyi-kártya azért is fontos, mert az új konstrukciókkal tovább tisztítja a gazdaságot, és bővíti a tisztességes és adózó vállalkozások körét Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.