BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimisták a horvát kempingesek

Az előszezonban ugyan nem ment az üzlet, de az augusztus jó eredményekkel kecsegtet

Kisebb előszezoni visszaesés után főként augusztusban várnak jó eredményeket a horvát kempingekben – adta közre az MTI-Eco a Lider üzleti hetilapra hivatkozva a horvát kempingegyesület vezetőjének várakozásait. Adriano Palman elmondta, az idén az év első öt hónapjában ugyan 6 százalékkal kevesebb vendéget fogadtak a horvát kempingek, mint tavaly, pozitív jel azonban, hogy eközben mégis 6 százalékkal több volt a vendégéjszakák száma.

A június Horvátországban is hideg és esős volt. A kedvezőtlen időjárás miatt gyengére is sikerült a hatodik havi eredmény, de július elejétől már biztatók voltak a foglaltsági adatok, amelyek a tapasztalatok és az eddigi adatok szerint augusztusban érik el a maximumot. A tengerparti régiók közül a legkorábban nyitó isztriai kempingekben visszaesést tapasztaltak az üzemeltetők az év első felében, de ezt a tavalyinál sokkal rosszabb időjárásnak tulajdonítják, amely legfőbb ellensége a kempingezésnek.

Az év hetedik hónapja viszont lényegesen jobban alakult. Júliusban már az Isztriai-félsziget kempinghelyei is elérték a tavalyi forgalmat, és ugyanez igaz a Kvarner-öbölben és Dalmáciában található táborhelyekre. Ha szállásról van szó, egyre több turista hajlandó megfizetni a magasabb színvonalat. A legnagyobb javulás ugyanis leginkább a minőségi szolgáltatásokat kínáló, magasabb árfekvésű helyeken érezhető. Ilyenek például a Zára (Zadar) közelében fekvő Zaton, a Pag szigeten lévő Simuni és Starsko, a Hvar szigeti Vir és a sibeniki Park Soline és Solaris kempingjei, amelyekben az utóbbi években jelentős fejlesztések történtek. Ezeken a szálláshelyeken az idén 20-25 százalékkal nőtt a forgalom.

A kempingek üzemeltetői azzal is tisztában vannak, hogy a gazdasági válság miatt a turisták takarékosabbak lettek. Ez azt jelenti, hogy étteremben, üzletekben, illetve különféle programokra, például kirándulásokra vagy túrákra a tavalyinál kisebb összeget költenek a Horvátországban nyaralók. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.