BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Expóipari konjunktúra

Reed Exhibitions: Közép-Európában nem lesz átrendeződés

A világ expóiparában most a legfelkapottabb témának minden szempontból az energia számít – nyilatkozta lapunknak Matthias Limbeck, a világ vezető expó-szervezőjének számító Reed Exhibitions osztrák leányvállalatának ügyvezető igazgatója. Az expószervezés szerinte érzékeny műszer: nemcsak recesz-szió-konjuktúra vonatkozásában jelzi nagy pontossággal a gazdaság állapotát, az egyes ágazatok, piacok, témák iránti érdeklődést is pontosan leképezi. Ha ez igaz, akkor a világgazdaságot mostanság legfőképpen a megújuló energiaforrások, illetve a motorizációval kapcsolatos alternatív műszaki megoldások foglalkoztatják: a tematikus vásároknak az idén ezek a slágertémái.

Ami a közép-európai expó-piacot illeti, Matthias Limbeck szerint a régió gazdasági teljesítményének függvényében növekedhet a vásárok piaca is, átrendeződésre azonban nem számít. Az egyes országoknak megvannak a maguk jól bejáratott vásárai, a vásároknak a maguk exkluzív szervezői, akik magas szakmai színvonalon látják el feladatukat. Ausztriában a legfontosabb helyszín továbbra is a bécsi Messe Wien, amelynek kiemelt vásárszervezője az ő cégük, a Reed. Csehországban a legnagyobb súlya a brnói vásárnak van – az ő kiemelt szervezőpartnerük a BVV –, Magyarországon a BNV, amelynek fő szervezője a Hungexpo. Ezen a szinten véleménye szerint vajmi kevés változás várható. Sokkal valószínűbb, hogy az egyes országokon belül bizonyos tájegységek gazdasági fellendülésével új, kisebb vásárközpontok jelenhetnek meg, amelyek dinamikus bővülést produkálhatnak. Az osztrák expópiac forgalma az elmúlt pár évben 120 millió euró körül állt be, ezen belül azonban a salzburgi vásárnak sikerült folyamatosan bővülő bevételre szert tennie. A salzburgi kiállítók és a látogatók száma másfélszeresére nőt az elmúlt pár évben – igaz, ebben az alacsony bázis is közrejátszott.

Salzburg megerősödéséből a Reed is kivette a részét, bár az elmúlt tíz évben elsősorban Bécsre fókuszáltak. A céljuk az volt, hogy a Messe Wien pozícióját megerősítsék az európai expók közötti versenyben. „Mostantól arra törekszünk, hogy magát Bécset sikerüljön a világ vezető konferencia-központjainak a sorába emelnünk” – hangsúlyozta Matthias Limbeck. ZsA

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.