BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amíg e-könyv lesz a nyomtatottból

Egy friss japán találmánnyal látványosan felgyorsítható a világméretű elektronizálás

Az egyik leggyakrabban elhangzó panasz az e-könyvekkel kapcsolatban, hogy bizony nem gyarapszik kellőképpen gyorsan a kínálat, s ez többszörösen érvényes a nem angol nyelven elérhető palettára. Ennek több oka is van, de a legjellemzőbb talán a papíralapú könyvek digitalizálásának a lassúsága. Tény, a kötetek „digitálissá tétele” a fénymásoláséhoz hasonló elven működik, hiszen ki kell nyitni a könyvet a kívánt oldalnál, beletenni a fénymásolóba, lezárni a tetőt, megnyomni a gombot, majd a művelet végeztével következik az újabb oldal. Könnyen el lehet képzelni, hogy egy több száz oldalas könyv esetében mennyi időbe is telik annak lemásolása.

A kötetek digitalizálásának a menetében azonban 180 fokos fordulat következhet be, miután a Tokiói Egyetem kutatói olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek köszönhetően egy 170 oldalas könyvet akár egyetlen perc alatt is beszkennelhetünk. Biztatónak tűnhet, hogy a prototípus beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így immáron elkezdődhet a kereskedelmi alkalmazása: a japán Dai Nippon Printing céggel sikerült megállapodniuk a szakembereknek, s a várakozások szerint néhány éven belül meg is jelenik a piacon.

Igaz, a találmány nem nélkülözi az emberi jelenlétet, hiszen a lapozáshoz szükség van rá, ám ez ezúttal a könyv lapjainak „átpörgetését” jelenti, méghozzá két kamera „tüzében”. Az egyik egy hagyományos, míg a másik egy speciális, infravörös kamera: a lapok olvasása közben párhuzamos vonalakat vetít lézerrel, azaz a görbe felületet kiteríti síkba, ezáltal lehetővé téve, hogy az eredetihez hasonló könyvet kapjunk. A rendszer másodpercenként három oldalt képes feldolgozni. Az emberi jelenlét azonban hamarosan a múlté lesz, a kutatók ugyanis robot beállításában gondolkodnak, hiszen ezáltal a könyv lapozása jóval precízebben folyhat.

A japán szakemberek szerint ugyanakkor ez a technológia nem csupán a hagyományos könyvek e-változatainak a megjelenítésénél alkalmazható, hanem egyéb szektorokban is teret nyerhet. Így például az autóvezetésnél szintén jó szolgálatot tehet ez a szerkezet, hiszen például a gépkocsira felszerelve lehetővé teheti, hogy a kormánynál ülők időben kikerülhessék az utakon tátongó lyukakat, illetve egyéb úthibákat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.