BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ: megéri támogatni a turisztikai projekteket

Az államnak érdemes támogatnia a különböző turisztikai fejlesztéseket, ugyanis azok bizonyítottan élénkítik az adott térség gazdaságát, együttesen pedig nemzetgazdasági szinten is érezni a hatásukat – állapítja meg az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének (ÁSZKUT) tanulmánya, amely keretében a turisztikai fejlesztések állami támogatásának hatékonyságát és hatásait vizsgálták. A kutatás során hét település tíz, egyenként kétszázmillió forintnál nagyobb költségvetésű turisztikai fejlesztését vizsgálták meg, többek között élményfürdő-építést, fürdőfelújítást, szállodaberuházást, kulturális és természeti vonzerőfejlesztést. A vizsgált beruházások helyszínei a következők voltak: Debrecen, Mezőkövesd, Orfű, Pécs, Szarvas, Szentgotthárd és Tiszafüred.

A tanulmány szerint beigazolódott, hogy az egyes beruházások multiplikátorhatásúak, azaz további fejlesztéseket vonzanak maguk után a térségben: a vizsgált összesen 12,5 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés ugyanis 18,7 milliárd forint többlet turisztikai beruházást eredményezett, száz forint turisztikai támogatás összesen 664 forint értékű fejlesztést gerjesztett. Jelentős volt a vizsgált projektek munkahelyteremtő és jövedelemtermelő hatása is. A tíz vizsgált fejlesztés az adott létesítmény üzembe lépését követő első teljes évben összesen 363 fő számára biztosított állást, ez ráadásul 33-mal több, mint amennyit a pályázatban előzetesen vállaltak. Egy munkahely létesítéséhez a szállodák 3–9, a fürdők 14–33 millió forint közötti támogatást kaptak. A működésük első évében a vizsgált létesítményeknél összesen 1,35 milliárd forintnyi többletárbevétel keletkezett, a létrejött szállodák és fürdők egy év alatt 423,2 millió forint adót fizettek be. A települések turisztikai mutatószámai is igazolták, hogy a vizsgált beruházások ösztönözték a turisztikai fogadóképesség fejlődését, növelték a városba irányuló turisztikai keresletet, illetve az önkormányzatok turizmussal összefüggő helyi bevételeinek dinamikus növekedését eredményezték.

Az említett turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatos kutatást egy úgynevezett követő vizsgálat egészítette ki. Ennek keretében a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája által 2004-ben 11 település 11 turisztikai beruházás körében végzett felmérését „folytatták”, megvizsgálva, hogy az akkor megvalósult beruházások által hogyan változtak a főbb turisztikai mutatók az érintett térségekben az akkori kutatás óta. A követő felmérés eredményei szerint a vizsgált időszakban – egy-két település kivételével – dinamikusan növekedett a térség idegenforgalmi szálláshelyeinek kapacitása és vendégforgalma, illetve az önkormányzatok turizmussal összefüggő bevétele. A kutatás szerint a legsikeresebbek a nagy beruházási értékű projektek és az úgynevezett csomóponti fejlesztések voltak. A szakmai körökben is gyakran elhangzó véleményekkel ellentétben a vizsgálat szerint az új versenytársak piacra lépése nem érintette negatívan a korábban megnyílt fürdők teljesítményét. NM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.