BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fő elvárás a gyors megtérülés

A nagyvállalatok világszerte hajlandók többet költeni az üzletmenetet segítő IT-projektekre

A nagyvállalatoknál használatos üzleti szoftverek piaca jó úton halad, hogy az idén világméretekben már túlszárnyalja a 232 milliárd dollárt is, ez 4,5 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly ez a mutató alig volt több 222 milliárd dollárnál, ami ráadásul közel 3 százalékkal el is maradt a 2008-as értéktől – adja hírül a 2010–14 közötti ötéves időszakot taglaló jelentésében az amerikai Gartner piackutató cég. Elemzői a következő évre is növekedést jeleznek előre, becsléseik szerint a nagyvállalatok 2011-ben 246,6 milliárd dollárt fordítanak üzleti szoftverekre. Az ezen informatikai piaci szegmensben érdekelt fejlesztőcégeknek az azt követő években sem lesz okuk panaszra, 2014-ig évi 6 százalékos piacbővüléssel számolhatnak, az időszak végén pedig már közel 300 milliárd dolláron osztozhatnak világszerte.

A Gartner elemzői szerint az optimizmusra egyfelől magának a válságnak a fokozatos megszűnése, másfelől az adhat okot, hogy a recesszió idején elmaradt szükséges frissítések, szoftvercserék már halaszthatatlanná válnak, főleg két területen, az üzletet bármilyen módon könnyítő megoldások és az informatikai biztonságot erősítő alkalmazások piacán.

Ami az egyes földrajzi térségeket illeti, igen nagy lesz a szóródás a növekedés öt évre szóló átlagos éves mértékét illetően. A fejlett Nyugat-Európában ezt a mutatót 2,7 százalékra valószínűsíti a piackutató, miközben az ázsiai országokban elérheti a 11,5-et is. Ázsiát és Latin-Amerikát kevésbé sújtotta a világméretű válság, ezért ott erőteljes költés várható a nagyvállalatok részéről az üzletet segítő IT-megoldásokra.

Noha a válság erőteljesen sújtotta Észak-Amerikát, az ottani cégek az idén 8,5 százalékkal terveztek többet fordítani vállalati szoftverekre, ezzel a tengerentúli piac mérete már megközelítheti a 111 milliárd dollárt. Az ötéves periódus hátralévő időszakában is növekedéssel számolhatnak a szoftverfejlesztők, amelyek 2014-ben közel 144 milliárd dolláron osztozhatnak.

Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát (EMEA) magában foglaló régióban az idén 3,4 százalékos csökkenés várható a nagyvállalati szoftverköltésben, ez összességében nem éri el a 64,5 milliárd dollárt. Az ötéves periódus további részére viszont már itt is növekedés várható, 2014-ben az itteni piac mérete meghaladhatja a 76 milliárd dollárt. Az igen eltérő gazdasági fejlettségű országokat tömörítő kelet-közép-európai térségben – ahogy már jeleztük –, Nyugat-Európában, ha szolid mértékben is, de bővüléssel számolhatnak a szoftvercégek, főként Németországban és Franciaországban, de ígéretesnek bizonyulhatnak az észak-európai országok és Nagy-Britannia is. Ezzel szemben Írország, Spanyolország, Portugália és Görögország még mindig gyengélkedik. Kelet-Európában viszont egyenesen hullámvasúton érezheti magát a következő években az üzletiszoftver-ipar, olyan nagy kilengések tapasztalhatók majd pozitív és negatív irányban egyaránt.

A legnagyobb arányú növekedéssel az ázsiai és a csendes-óceáni térségben számolnak a Gartner elemzői, ahol szerintük az idén legalább 13 százalékkal nagyobb lehet a piac, elérheti a 22 milliárd dollárt. A szakértők úgy látják, a jelentős mértékű erősödés egyaránt érinti majd az alkalmazási, illetve az infrastruktúra-szoftverek piacát. A régión belül Kína és India a piaci növekedés fő motorja, mindkét országban ma még meglehetősen alacsony az üzleti szoftverek elterjedtsége.

A vállalatvezetők többsége azért dönt vállalatirányítási rendszer (ERP) bevezetése mellett, hogy csökkentse cége költségeit. Emellett a legfontosabb faktor a vállalat növekedése és az ügyfélszolgálati munka javítása volt – áll az Aberdeen csoport által elkészített, 2009-es felmérésben. A tanulmány a válaszadó cégeket három csoportba osztotta aszerint, hogy milyen hatást értek el az ERP rendszer bevezetésével. A legjobb eredményeket elérők átlaga közel 20 százalék működési és ugyanekkora értékű adminisztratív költségcsökkentésről tudott beszámolni 19 hónapos megtérülési idő mellett. A kutatás az üzletiintelligencia-bevezetéseket is megvizsgálta, itt a fő mozgatórugó a meglévő információvagyon hasznosítása. A legjobban teljesítő cégek itt arra is figyeltek, hogy önkiszolgáló rendszerekkel lássák el munkatársaikat. A felmérés továbbá rámutatott, hogy a döntéshozók szerint az üzleti intelligencia mellett a meglévő üzleti alkalmazások kiterjesztése, a szoftver mint szolgáltatás (SaaS), valamint a vállalati web2.0 lesz a legnagyobb hatású technológiai újdonság a következő kettő-öt évben, mely az üzletmenetre is kihatással lesz. VG




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.