BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nokia: jobb mutatók, 1800 fős elbocsátás

Beszámoló. Az elemzői várakozásokat meghaladó profitot ért el a Nokia Oyj az idei harmadik negyedévben. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója ezt annak köszönheti, hogy a tervezettnél több okos telefont tudott eladni az említett időszakban.

A finn cég öt hete kinevezett új vezérigazgatója, Stephen Elop azonban a negyedéves beszámoló apropóján 1800 fős hatékonyságnövelést célzó létszámleépítést is bejelentett. (A Nokia világszerte 131,5 ezer főt foglalkoztat.) A Microsofttól érkezett új vezető elsőként a cég okostelefon-részlegében akar rendet teremteni, emiatt a globális elbocsátások is ezt a területet, közelebbről a Symbian 3, Symbian 4 kutató-fejlesztő egységét és a vele összefüggő egyéb kiszolgálórészeket érintik. (A Symbian a Nokia okos telefonokra fejlesztett operációs rendszere.) Magyarországon ez a részleg nincs jelen, így a hazai létszámra a mostani bejelentés nincs hatással.

A harmadik negyedévre a Nokia 529 millió euró nettó eredményt jelentett az egy évvel korábbi 559 millió euró veszteség után. Az elemzők 182,5 millió euró profitra számítottak. A negyedév 10,3 milliárd eurós bevételi mutatója 5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A Nokia a negyedik negyedévre 8,2-8,7 milliárdra teszi várható bevételét.

A cég 26,5 millió okos telefont adott el a július–szeptemberi időszakban, 61 százalékkal többet, mint egy éve. A finn márka igyekszik minél többet visszaszerezni korábbi piaci részesedéséből, amit az elmúlt három évben átengedett a riválisoknak, az Apple-nek és a Google-nak. Az idén az okostelefon-piac 50 százalékos bővüléséből jóval kevesebbet tudott megfogni. Az idei év zászlóshajójának számító N8 piacra vitelét a napokban jelentette be. A készülék november közepétől lesz elérhető a magyarországi szolgáltatók kínálatában. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.