BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenved a Toyota

Egy év után először csökkent a Toyota termelése világszerte – a világ legnagyobb autógyártóját a sorozatos visszahívások mellett az autócsere programok kivezetése is sújtja.

A Toyota globális kitermelése (a Daihatsut és a Hinót leszámítva) 1,3 százalékkal, 672 604 egységre esett vissza szeptemberben, ezzel tizenkét hónapja az első visszaesést könyvelte el a vállalat. A Toyota a hazai piacon is csökkentette mind a termelését, mind az értékesítéseit, előbbit 1,4 százalékkal, utóbbit 6,3 százalékkal.

Ezzel párhuzamosan 11 százalékkal csökkent az export, részben az autócsere programok kivezetése, részben a stabil üzemanyagárak hatására. A Toyota szóvivője, Shiori Hashimoto az AFP-nek elmondta: a stabil árak csökkentették az alacsony fogyasztású hibridek iránti érdeklődést.

A Toyota eredményei különösen annak fényében negatívak, hogy eközben a hazai rivális Nissan és Honda is javulásról számolt be. A Nissan 27 százalékkal növelte termelését szeptemberben és 38,3 százalékkal többet autót adott el. Eközben a Honda 9,2 százalékkal több kocsik gyártott le és 67,1 százalékkal több járművet értékesített.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.