BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világháló: egyre több ország vált széles sávra

A korábbi évekhez képest a világon egyre több ország készül már fel a holnap internetes alkalmazásaira, a vizsgált államok mintegy kétharmadában pedig a sávszélesség minősége már megfelel a jelenlegi igényeknek – állapítja meg az Oxfordi Egyetem, valamint az Oviedói Egyetem közös felmérése, amely az amerikai Cisco Systems megbízásából készült. Egy sor infrastrukturális beruházásnak köszönhetően a széles sávú szolgáltatások minősége világviszonylatban három év alatt 50 százalékkal javult, a széles sávú technológia penetrációja pedig jelentősen tovább nőtt: a vizsgált háztartások közel felének van már széles sávú internet-hozzáférése, ez 40 százalékos javulást jelent a 2008-as adatokhoz képest.

Az utóbbi két-három évben a mobil széles sávú szolgáltatások minősége is számottevően javult, a technológiát használók mintegy 10 százaléka már a vezetékes széles sávú szolgáltatásokéhoz hasonló minőséget élvezhet – áll a nemzetközi jelentésben.

A kiértékelés során pontozták a netkapcsolatok le- és feltöltési teljesítményét, illetve a késleltetési időt. Ezek kulcsfontosságúak bizonyos internetes alkalmazások kezelése szempontjából, legyen szó online videolejátszásról vagy a közösségi hálózatokról. A kutatás az egyes országokat az úgynevezett széles sávú szolgáltatások minősége indexszel (Broadband Quality Score – BQS) jellemzi.

A holnap internetes alkalmazásaira, mint például a nagy felbontású IPTV- és a videokommunikációs szolgáltatások, már 14 ország áll készen a világon. Közöttük Dél-Koreán, Japánon, jó néhány nyugat-európai országon kívül kelet-európai államok is megtalálhatók, idesorolható Lettország, Bulgária, Románia és Litvánia. Ez utóbbiakban ugyanakkor az új technológiák az átlagnál kevesebb ember számára hozzáférhetők.

Az elemzők a széles sávú szolgáltatások minőségét Dél-Koreában ítélték a legjobbnak, az ázsiai országban az átlagos letöltési sebesség 33,5 Mbit/s, 55 százalékkal több az előző évinél, az átlagos feltöltési sebesség 17 Mbit/s, ez viszont 430 százalékos javulást jelent, a széles sávú penetráció pedig eléri a 100 százalékot. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.