BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazai webvilág nagyágyúi

Az ígéretes kezdeményezésekre jönnek a befektetők is

Toplista. Uj Péter, az Index főszerkesztője a hangadó a hazai internetes világban, a sikeres üzletemberek közül Kovács Zoltánt, a Kirowski vezérigazgatóját és Novák Pétert emelte ki a szakma, míg a jövő ígéretei egy webkamerás szolgáltatás és egy netes prezentációkészítő megoldás alkotói lettek. A magyar internetes piac legmeghatározóbb egyéniségeit a Marketing & Media magazin gyűjtötte össze, a több tucat webgurut négy kategóriába sorolták be, és az októberi Internet Hungary közönsége dönthette el, közülük kik végeznek az egyes csoportok élén.

A Hangadók között a magyarországi internetes tartalomipar véleményvezéreit gyűjtötték össze, főszerkesztőket, újságírókat, bloggereket, akiknek az írásaira, véleményére oda kell figyelni.

Ebben a kategóriában egyértelmű Index-fölény volt, a tíz jelölt közül négyen a netes hírportálnak dolgoznak – Uj Péter, Magyari Péter, Szily László és Szabó Zoltán. Ezek alapján nem meglepő, hogy az Index főszerkesztője lett a véleményvezér. A második helyezett Török Gábor, a Vision Politics ügyvezetője, aki politikai elemzőblogja – amelyért az idén a Goldenblog elismerést is kapott – révén került fel a listára. Harmadik helyen a Tékozló Homárból ismert, de az Index politikai rovatát is szerkesztő Szily László végzett.

Az Üstökösök kategóriába olyan cégalapítók kerültek, akik létrehoztak egy sikeres terméket, amelyen túladtak, de ma is a szakmában dolgoznak. Igen erős volt a mezőny ebben a csoportban is, hiszen többek között a Netrisk, a Profession.hu és a Házipatika alapítói is a jelöltek között voltak. A legtöbb szavazatot végül a Kirowski vezérigazgatója kapta, aki tíz éve áll a cég élén, amelyben korábban tulajdonrésze is volt. Második Weiler Péter, a Habostorta ügyvezetője lett, a harmadik pedig Szabó Márton, aki az Iwiw társalapítója.

Az Állócsillagok közé azok kerülhettek be, akik évek óta sikeres vállalatvezetőként dolgoznak. Míg a Hangadóknál indexes, itt origós fölény volt, igaz, a kategória győztese, Novák Péter csak ez év elején lett az Origo vezérigazgató-helyettese, vagy-is a szakma elismerése valószínűleg nagymértékben még a Kirowskinál végzett munkájának szólt, amelynek ügyvezetője volt. A második helyen is origós végzett, Vaszily Miklós, a cég vezérigazgatója, a harmadik Gerő Viktor, a Vatera.hu ügyvezetője lett.

A negyedik kategóriába a Jövő ígéreteit gyűjtötték össze a Marketing & Media szerkesztői. Hazai tehetségekből nincs hiány, ezt az is mutatja, hogy az ígéretes magyar kezdeményezések közül nem is tudtak csak egyet kiválasztani az Internet Hungary résztvevői, így ebben a kategóriában két győztes is lett. A Ustream talán az egyik legjelentősebb magyarországi eredetű start-up cég. A chilei bányászok felszínre jutását 5,3 millióan követték élőben az oldalon, míg Michael Jackson temetését 4,6 millióan nézték a Ustream segítségével. Fehér Gyula két amerikai üzlettársával indította el a vállalkozást 2007-ben, amelybe az idén a SoftBank japán mobilszolgáltató is beszállt 75 millió dollárral.

A szintén az első helyen végzett Prezi.comot alig másfél éve alapította Halácsy Péter – ő korábban az Origónál dolgozott fejlesztőként – és a magát új-média-művészként definiáló Somlai-Fischer Ádám. A prezentációkészítést új szintre emelő kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a közelmúltban regisztrált az egymilliomodik felhasználó.

A Jövő ígéretei között a második helyen Gyulai György, a Femina.hu vezetője végzett, a harmadik pedig a Gravity Research ügyvezetője, Csíkos Péter András lett. KZ

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.