BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-biztonság: okos telefonok, felelőtlen felhasználók

Mobiladat. A világ vállalatainak jelentős része tart már a mobiltelefonokra irányuló kiberbűnözéstől, főként ha az alkalmazottak ugyanazt a készüléket használják munkahelyi és magánügyeik lebonyolítására – derül ki az Ovum és az EEMA (European Association for e-Identity and Security) által végzett nemzetközi felmérésből. Már jelenleg is tízből kilenc vállalat biztosít alkalmazottainak céges mobilt, többek között okos telefonokat. Ezeknek a vállalatoknak a háromnegyede azt is engedélyezi az alkalmazottainak, hogy e készülékeket privát célra is használják. A megkérdezettek közel felénél saját mobilkészülékkel is rácsatlakozhatnak a vállalati hálózatra, amelynek nyomán azok folyamatos veszélynek vannak kitéve.

Ami a biztonságot illeti, a vállalatoknak csak valamivel több mint a fele rendelkezik a céges mobilhálózat kiépítéséhez szükséges hálózati hitelesítéssel, ezeknek a 62 százaléka mégis csupán egyszerű felhasználónév-jelszó kombinációt használ, ezáltal mobileszközeik könnyen hackerek áldozatává válhatnak. A felmérésből továbbá kiderül, hogy a hitelesítéssel rendelkező vállalatok közül csupán 18 százaléknak van megfelelő nyilvános kulcsú infrastruktúrája (Public Key Infrastucture – PKI), amely elengedhetetlen a biztonságos elektronikus kommunikáció megvalósításához.

Az előbbi adatok alapján nem meglepő, hogy a felkészültség és a megfelelő szakértelem hiánya miatt tíz vezetőből nyolc tart attól, hogy az okos telefonok nem megfelelő védelme miatt nyilvánosságra kerülhetnek a céges üzleti adatok. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.