BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobillal fizetés már a boltokban is

Országszerte 400 SPAR, Kaiser’s és Interspar üzlet kasszájánál érhető el tegnaptól már két hazai mobiloperátor mobilfizetés szolgáltatása. Ez azt jelenti, hogy a cégek ügyfelei, legyenek akár havidíjasok vagy feltöltőkártyások, a vásárolt árut közvetlenül a mobiltelefonjukkal is kifizethetik az eddig megszokott készpénz vagy bankkártya helyett. A szolgáltatás pénzintézeti partnere az FHB Kereskedelmi Bank, a kasszarendszert vezérlő fejlesztést a Laurel Számítástechnikai Kft. végezte – jelentették be a tegnapi tájékoztatón.

A mobilfizetés szolgáltatás már több éve működik Magyarországon, parkolást, autópálya-matricát éppúgy vehetünk mobillal, mint szerencsejáték-szelvényeket. A mostani szolgáltatás igénybevételéhez viszont a mobilos ügyfeleknek előbb szerződniük kell az FHB Kereskedelmi Bankkal, hogy az ily módon vásárolt tételeket a bankszámlájukra tudja terhelni a rendszer. Ezeknél a tranzakcióknál ugyanis a potenciálisan magas vásárlási értékek miatt nem lehetséges az, ami az autópálya-matricánál vagy a parkolásnál, hogy a fizetendő összeget a havidíjas előfizetők mobilszámlájukon egyenlítsék ki. Az újfajta mobilfizetéshez speciális SIM kártyára van szükség, ennek ingyenes cseréje a szolgáltatók ügyfélpontjaiban kérhető. A szolgáltatás ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben nemcsak az okos telefonokon, hanem minden SMS-képes mobiltelefonnal igénybe vehető.

Maga a tranzakció is egyszerű, a vevő a kasszánál előre jelzi, hogy mobillal fizetne. A pénztáros a vásárlás elindításához vagy a mobilszámot, vagy egy speciális matricás mobilfizetés-azonosítót kér el, utóbbit vonalkóddal olvassa le. A tranzakció elindítását követően érkezik a mobilfizetés-üzenet a készülékre, amely a szolgáltatáshoz tartozó PIN kód megadásával hagyható jóvá. A fizetési folyamat nem hosszabb a bankkártyás fizetésnél, a készpénzszámolgatásnál pedig biztosan gyorsabb – ígérik a szolgáltatók. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.