BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyakunkon a digitális átállás

Közeleg az analóg lekapcsolásának ideje, de még sok a teendő az AH vezérigazgatója szerint

Akkor tarthatók a televíziós digitális átállás törvényi határidői, ha a kormány az elkövetkező hetekben előkészíti és meghozza a szükséges döntéseket, többek közt egy életképes vevőkészülék-vásárlás támogatási rendszeréről, valamint a helyi és körzeti tévéadók átállásának módjáról – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatója. Szerinte a zökkenőmentes és sikeres lekapcsolás valamennyi érintett, a fogyasztók, az állam és az AH legfőbb érdeke. Ezért üdvözli, hogy a digitális átállás összehangolására külön bizottság alakul az összes érintett szereplő részvételével. Elmondta: a kezdeti nehézségek ellenére a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás kiépítése az előzetes tervek, illetve a törvényi előírások szerint zajlik. A digitális földfelszíni hálózat lefedettsége decemberre eléri a 95 százalékot, a rendszeren keresztül jelenleg hét szabadon fogható televízió- és négy rádiócsatorna, valamint további tíz fizetős tévécsatorna érhető el.

A törvény a digitális átállásra – az analóg lekapcsolására – kétlépcsős határidőt határoz meg: az RTL Klubnak és a TV2-nek 2011. június 30-án kell megszüntetni a műsoruk analóg sugárzását, míg az m1 számára 2011. december 31. a határidő. Jean-Francois Fenech szerint a kétlépcsős lekapcsolás lehetővé teszi, hogy az állam „biztonsági hálót” nyújtson azoknak a tévénézőknek, akik a jövő év júniusának végéig nem tudják megoldani az átállást, egyúttal biztosítva a rászorultsági elv érvényesítését az átállással kapcsolatos támogatási feladatok során. Az analóg lekapcsolása körülbelül 820 ezer analóg földfelszíni vétellel ellátott – zömmel vidéki – háztartást érint; az érintettek jelentős része idős, illetve alacsony jövedelmű. A vezérigazgató szerint nekik segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy időben be tudjanak kapcsolódni a digitális szolgáltatásba, például az átállási folyamattal kapcsolatos széles körű tájékoztató kampánnyal (legalább hat hónappal a tényleges lekapcsolás előtt), valamint egy életképes vevőkészülékvásárlás-támogatási rendszerrel (a digitális átállásról szóló törvény szerint ezt legalább három hónappal a lekapcsolást megelőzően el kell indítani).

„A kormánynak szintén ki kellene dolgoznia a helyi és körzeti tévéadók átállására vonatkozó megoldást is” – véli Jean-Francois Fenech. Elmondása szerint az Antenna Hungáriának erre van egy megvalósítható javaslata, amelynek alapján a jelenlegi mobiltelefonos tévés szolgáltatásra fenntartott DVB-H multiplex kapacitása egy részének a felhasználásával az AH képes lenne biztosítani a sugárzást, mivel Európában és Magyarországon nincs kereslet az előbbi szolgáltatásra.

A cégvezető elmondása szerint az Antenna Hungária csaknem 25 milliárd forintot ruház be a digitalizációba, ennek jelentős részét már el is költötték. A vállalat – amely 12 éves időszakra szerzett kizárólagos jogosultságot a digitális földfelszíni platformra – az árbevételének körülbelül harmadát veszti majd el az analóg televíziós lekapcsolással, ezt a kiesést pedig a digitális, többek között a fizetős programcsomagokkal szeretnék kipótolni. A jövőben jelentős keresletet várnak a HD-tartalmak és egyéb értéknövelt szolgáltatások iránt, valamint megítélésük szerint növekedni fog az érdeklődés a kábeles és műholdas szolgáltatásokkal versengő, teljes értékű televíziós műsorterjesztési platformként működő földfelszíni platformon sugárzott 3D-s tartalmak iránt is.

Digitális földfelszíni televíziózás

Az Antenna Hungária digitális földfelszíni műsorszóró szolgáltatását, a MinDig TV-t több mint 125 ezer háztartásban használják jelenleg, a szolgáltatás ismertsége júliusra 65 százalékra nőtt. A digitális műsorok vételét lehetővé tevő eladott DVB-T-kompatibilis készülékek száma szeptember végén meghaladta a 380 ezret. Az AH várakozásai szerint az év végére körülbelül kétszázezer háztartásban használják majd az ingyenes DVB-T-szolgáltatást.

A vételhez szükséges készülékek egyre olcsóbbak, például a DVB-T MPEG-4 dekóderek átlagára csaknem 40 százalékkal csökkent tavaly óta. Az év végére a legolcsóbb dekóderek ára tízezer forint alá süllyedhet.

A vételhez szükséges készülékek egyre olcsóbbak, például a DVB-T MPEG-4 dekóderek átlagára csaknem 40 százalékkal csökkent tavaly óta. Az év végére a legolcsóbb dekóderek ára tízezer forint alá süllyedhet. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.