BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetedszer is késik a Boeing szupergépe

Az eredeti tervek szerint a első, Boeing 787 Dreamliner névre hallgató, széles testű repülőgépét 2008 májusában szállították volna le a megrendelőnek. A jelenlegi, újabb halogatás nyomán az új céldátum az idei év harmadik negyede.

Ez a mostani, hetedik halasztás minden bizonnyal összefügg azzal, hogy egy decemberi tesztrepülés során tűz ütött ki a fedélezeten, kényszerleszállásra kényszerítve a tesztpilótákat. Akkor hat hétre minden repülést felfüggesztettek a géppel, egyes elemeket újraterveztek és csak december 23-án szálltak fel vele újra.

A gép egyes szakértők szerint minden szempontból kudarc, erre vall a több, mint három éves késlekedés is. Ráadásul a Boeing akár kártérítést is kényszerülhet fizetni azon cégek számára, akik 2008 óta várják a gépek leszállítását. A legfőbb probléma, hogy a gép nagyrészt kompozit anyagokból - például szénszálból - készült, hogy csökkentsék a fogyasztását, míg a biztonságról egy teljeskörűen elektronizált rendszer gondoskodik. Ez azonban ötször annyi áramot fogyaszt, mint egy hagyományos repülőgép, emiatt fordulhatott elő, hogy egy túlterhelt ponton kigyulladt az elektronikus rendszer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.