BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teherforgalmi rekordot döntött tavaly a frankfurti repülőtér

A járatkiesések ellenére is nőtt tavaly a frankfurti repülőtér utasforgalma, a teherforgalom pedig rekordot döntött.

Tavaly a frankfurti repülőtéren 53 millió utas fordult meg, 4,1 százalékkal több a 3009-es 50,9 milliónál. A tavalyi utasszám azonban még elmarad a 2007-es rekordtól, amikor 54,2 millió utas fordult meg a frankfurti repülőtéren - közölte pénteken a reptér üzemeltetője a Fraport.

Rekordot döntött viszont a teherforgalom: a reptér 2,2 millió tonna rakományt kezelt, ami a 2009-es krízisév fuvarteljesítményéhez képest 21,5 százalékos növekedést jelent.

Az utasszám növekedést és a teherforgalmi rekordot az izlandi vulkánkitörés, sztrájkok és szokottnál korábban beköszöntött téli időjárás miatt bekövetkezett járatkiesések ellenére sikerült elérnie a repülőtérnek. Tavaly összesen 22 ezer járatot kellett törölni, 15 ezerrel többet az elmúlt tíz év átlagánál. Járatkiesések nélkül utasforgalomban is rekordot hozott volna a tavalyi év. A járattörlések 1,4 millió utazást hiúsítottak meg.

    A forgalmi események (le- és felszállások) száma mindössze 0,3 százalékkal 464 ezerre emelkedett tavaly, ami szorosan összefügg az átlagos gépméret növekedésével. Az Airbus A380-as óriásgép tavaly már menetrend szerint közlekedett Tokióba, Pekingbe és Johannesburgba Frankfurtból.

    Decemberben az utasszám a korán beköszöntött téli időjárás miatt szükségessé vált járattörlések miatt 1,6 százalékkal csökkent a 2009 decemberihez képest. Összesen 3,8 millió utas fordult meg a reptéren. A fuvarteljesítmény azonban 3,3 százalékkal 180 ezer tonnára emelkedett éves összevetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.