BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fújják a digitális lufit: a Twitterben vásárolt részesedést a JP Morgan

A Twitter, az egyik legdinamikusabban bővülő közösségi mikroblog-szolgáltató jelentős hányadának megvásárlásáról folytat tárgyalást a JP Morgan befektetési üzletága – írja az ügylethez közel álló forrásra hivatkozva a Financial Times.

A JP Morgan 450 millió dollárért a Twitter 10 százalékát szeretné megszerezni, ami azt jelenti, hogy a portált üzemeltető cég piaci értéke 4,5 milliárd dollárra rúg. Az FT szerint nem egyértelmű, hogy a JP Morgan közvetlen befektetést szeretne, vagy ügyfelei számára vásárol részvényeket. Az ügyletet azonban még biztosan nem zárták le.

A JP morgan ugyanis februárban alapította meg a Digitális Növekedési Alapját, amely nagybefeketetők számára nyújt lehetőséget fejlődő digitális vállalkozásokban való részesedés megszerzésére.

A JP Morgan digitális alapjának vagyona jelenleg 1,2 milliárd dollár, de összesen 1,3 milliárdra kívánják bővíteni, s legfeljebb 480 befektető vagyonát kezelheti, a JP Morgan az ezen keresztül nyert jóváírásokból 13 millió dollár bevétellel számol.

A lépés a cikk szerint kísértetiesen hasonlít a Goldman Sachs Facebook-részvényvásárlására. Január elején félmilliárd dollárt fektetett a világ vezető közösségi oldalát üzemeltető Facebook-ba a Goldman Sachs bankház és egy orosz befektetési társaság. A Facebook piaci értéke akkor elérte az 50 milliárd dollárt.

A Twitter mellett a JP Morgan egy másik magánkézben álló internetes vállalatban is részesedést kíván vásárolni, amely a játékszolgáltató Zynga, vagy a webtelefonos cég a Skype lehet. Az alap harmadik harmada hat lehetséges vállalatnál oszolhat el: amelyben benne lehet a LivinSocial, vagy a Gilt.

A JP Morgan egyelőre mosta Twitter-re fókuszál. Az oldalnak 253 millió egyedi felhasználója van, ez 85 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázati tőkebefektető társaság szerint. Az eMarketer online piackutató cég szerint a Twitter árbevétele idén elérheti a 150 millió dollárt.

A Kleiner Perkins decemberben 200 millió dollárral szállt be a Twitter-be, amelynek piaci értékét 3,7 milliárd dollárra taksálták. A JP Morgan 4,5 milliárd dolláros értékelése két hónap alatt óriási növekedést jelent, amely egy esetleges digitális lufi kialakulását eredményezheti – írja az FT.

Az FT szerint a Facebook másodlagos piaci értéke 70 milliárd dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.